Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Protejeaza ochii copilului tau!

Protejeaza ochii copilului tau!

Ochelarii de soare sunt mai mult decat un accesoriu la moda, care l-ar putea face pe micutul tau sa arate mai interesant. Cu mami.ro afli cum sa protejezi ochii copilului tau de efectele negative ale soarelui, dar si de pericolul purtarii unor lentile nepotrivite.

Ochelari buni, ochelari rai

Ochelarii cu lentile inchise la culoare reusesc sa absoarba cea mai mare parte din radiatia ultravioleta, iar lentilele care au straturi antireflex protejeaza si mai bine ochii. S-a observat insa ca unii ochelari de soare, mai ales cei cu lentile colorate, purtati de copii in joaca, determina leziuni oculare. De ce se intampla acest lucru?

Sub lentilele colorate, pupila se dilata pentru a primi mai multa lumina. Daca razele ultraviolete nu sunt filtrate eficient, produc efecte mai daunatoare decat in absenta ochelarilor.

Conform medicilor, lentilele gri absorb radiatiile nocive ultraviolete in proportie de pana la 98%, dar si o buna parte din cele infrarosii. In plus, ele nu distorsioneaza culorile spectrului vizibil.

Lentilele maro absorb si ele radiatiile la fel de eficient precum cele gri, dar deformeaza transmiterea culorilor, in special in zona de albastru.

Protectia maxima a ochiului este data de lentila heliomata (fotocromica) si de lentila antireflex, ambele recomandate de oftalmologi.

Ochelari de soare intotdeauna?

Nu, desigur! Ochiul uman are propria bariera fata de razele ultraviolete, reprezentata de mediile transparente (corneea, umoarea apoasa, cristalinul), dar mai ales de modificarile de diametru ale pupilei.

Copiii care au vicii de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) poarta in mod curent ochelari de corectie. In cazul lor, medicul poate recomanda lentile speciale heliomate (care isi modifica intensitatea culorii in functie de lumina) sau antireflex.

Inainte de a cumpara…

cere sfatul medicului! Oftalmologul iti va spune care sunt ochelarii de soare potrivit pentru copilul tau!

citeste eticheta! Pe ea trebuie sa sccrie in ce masura ochelarii protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete si infrarosii (lentilele trebuie sa aiba absorbtie de 98-99% din radiatiile ultraviolete)

probeaza ochelarii! E indicat sa fie potrivit ca forma pentru fata copilului si usor de purtat.

alege calitatea! Desi mai scumpe, lentilele heliomate si antireflex ofera cea mai buna protectie.

Comments

comments

Lasă un răspuns