Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > "Ghid practic" de lectura, pe varste

"Ghid practic" de lectura, pe varste

Ceea ce trebuie facut tine doar de rabdarea ta, de cat timp iti rupi din activitatile zilnice pentru a-i citi pustiului cele mai frumoase carti ale copilariei.

0-6 luni

Chiar daca dupa trei luni copilul tau incearca sa vada ce gust are ori ii rupe filele cu cea mai mare placere, sa nu crezi ca e prea devreme sa-i dai o carte in mana. Introducand inca de acum cartile in colectia lui de jucarii, ii transmiti mesajul ca invatatul este placut si „se are bine” cu joaca.

Nu ai sa-i dai (deocamdata) vreun volum de Platon, ci ai sa cauti in librarii carticele cu file groase, de carton sau de plastic, cu imagini simple si viu colorate.

6-12 luni

Aceleasi carticele pe care era gata sa le manance cu cateva saptamani in urma sunt acum prilej de atenta examinare. Este perioada in care culoarea si forma ii atrag atentia.

E perioada in care este indicat sa introduci poezioare scurte si amuzante, rime vesele si imagini (desene sau fotografii) viu colorate, pe care sa i le „povestesti”. Carticelele cele mai potrivite sunt cele bogat ilustrate, cu text putin sau deloc, care ii vor permite copilului sa identifice anumite obiecte, fiinte, actiuni pe care deja le cunoaste.

Cand desenul are un personaj simpatic, micutul da semne de mare bucurie ori de cate ori i-l arati. Poti sa asociezi si un mic refren, o melodie simpla sau cateva cuvinte rimate.

Este varsta ideala la care poti sa incepi „lecturile”. De altfel, povestea de seara ajunge un ritual de la care nu te prea poti eschiva. Copilul are dezvoltarea psihica necesara pentru a intelege o poveste simpla. Are chiar o mare dorinta de a asculta istorioare nostime, primele basme, absoarbe ca un burete toate evenimentele prin care trec eroii lui preferati.

Desigur, deocamdata il cuceresc aventurile din Scufita rosie, Punguta cu doi bani, Motanul incaltat, Cenusareasa. Nu se identifica la aceasta varsta cu un personaj curajos si bun (acest lucru te va surprinde insa peste putina vreme), dar ii place sa asculte povestea ca succesiune de intamplari minunate, ca univers in care apar trasnite si puse pe sotii fapturi pe care pana acum le privea si le rostea doar numele.

2-4 ani

„Hai, sa citim!”, acesta este noul refren pe care-l auzi nu numai seara la culcare. Apetitul pentru povesti minunate, cu eroi si intamplari exceptionale, este din ce in ce mai mare, asa ca poti avea surpriza – placuta, de altfel – ca micutul tau sa-ti puna cartea in mana de multe ori peste zi.

Intre 3 si 4 ani vrea actiune, este in faza cu adevarat „narativa”: intelege cronologic faptele, face legatura dintre cauza si efect, are un bagaj de notiuni care ii permite sa faca asociatii de idei, „sa vada” cu ochii mintii tot ceea ce-i citesti. E varsta cand se simte in pielea Ilenei Cosanzeana, a lui Peter Pan sau Praslea cel Voinic…

E varsta la care incepe lectura celor mai frumoase carti ale copilariei, iar pentru tine apare din ce in ce mai evidenta nevoia de a fi la curent cu tot ce i-ar placea micutului tau visator.

Pasiunea pentru intamplari minunate si supereroi este la cea mai inalta cota. Andersen, Creanga, Ispirescu, Fratii Grimm si multi alti autori care ti-au luminat si tie acesti ani. S-ar putea ca pasiunea pentru carti a copilului tau sa fie atat de mare, incat sa fi inceput deja sa recunoasca literele si chiar sa citeasca.

Daca ai avut rabdare si i-ai spus povesti, i-ai citit cat a vrut, l-ai ascultat cand a simtit nevoia sa-ti repovesteasca anumite intamplari, amestecand realul cu fabulosul, ai castigat enorm. Ai in fata ta un viitor scolar care nu va avea dificultati cu cititul in primul an de scoala, care are un vocabular bogat si o dezvoltare psihica excelenta.

I-ai cultivat logica, fantezia, puterea asociativa si de concentrare, atentia si, in alta ordine de idei, l-ai facut sa-si interiorizeze valori morale fundamentale, precum generozitatea, abnegatia, loialitatea, curajul, sacrificiul pentru o cauza superioara…

La varsta aceasta, nu mai ai nevoie de sfaturi pentru a sti ce carti sunt potrivite, puiul tau iti va spune singur ce vrea. Daca i-ai cultivat cum trebuie placerea povestirii si l-ai facut sa simta cat de minunata este lumea cartilor, ai facut enorm: i-ai dat copilului tau cel mai bun start in viata.

Comments

comments

Lasă un răspuns