
A venit vara, căldura, soarele. Cu siguranţă vor urma şi câteva zile la mare (nu uita de protecţia solară!). Dar ce poate fi mai neplăcut decât să vezi că micuţul tău s-a ales cu o răceală de vară tocmai când credeai că ai scăpat de aceste probleme!
Răceala de vară vs răceala de iarnă
Răceala poate fi cauzată de peste 200 de virusuri diferite. Răcelile din sezonul rece sunt declanşate de rinovirusuri, care par să se simtă mai bine începând cu luna septembrie, iar în luna mai numărul lor scade.
În timpul lunilor de vară, peisajul viral se schimbă. Răcelile de vară sunt cauzate de alt tip de virusuri decât cele de iarnă, cel mai probabil fiind vorba de o infecţie cu non-polioenterovirus.
Acestea afectează ţesuturile din nas şi gât, ochii, sistemul digestiv şi alte părţi ale corpului. Pot cauza febră bruscă, disconfort în timpul respiraţiei, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare şi probleme gastro-intestinale, cum ar fi greaţă sau vărsături. În unele cazuri poate să apară conjunctivită sau chiar să observi erupţii cutanate.
Pe cine afectează răceala de vară
La răceala de vară cei mai expuşi sunt copii. Adulţii sunt mai protejaţi deoarece au o imunitate mai puternică şi au dezvoltat anticorpi la virusuri. Totuşi, nici ei nu sunt ocoliţi dacă sunt expuşi la un nou tip de enterovirus.
Prevenire
Pentru a preveni infecţiile cu enterovirus (care sunt contagioase), trebuie să fii atentă la modalităţile de transmitere a virusurilor. Acestea se transmit prin secreţiile respiratorii, cum ar fi salivă sau mucus, sau prin scaun, prin atingerea suprafeţelor sau obiectelor contaminate – telefon, clanţă sau scutecul bebeluşului. Prin urmare, spălatul pe mâini şi evitarea contactului cu persoane care suferă de răceală de vară pot preveni transmiterea.
Foto: Thinkstock/ Guliver