
Vitamina D ajuta la fixarea calciului si fosforului in oase, absenta acesteia ducand la rahitism. Cel mai important factor de risc este lipsa luminii naturale, provenita de la soare. Afectiunea este mai frecventa in orasele mari si poluate. Dupa varsta de 6 luni, alimentatia bogata in fainoase favorizeaza dezvoltarea bolii.
Semnele rahitismului
Modificarile se observa la fontanela anterioara, care se inchide incet si tarziu. De-o parte si de alta a sternului, la nivelul coastelor, apar protuberante osoase, denumite „matanii costale”. Oasele fiind moi, toracele se turteste, iar partea superioara a abdomenului este ascutita, ca pieptul de gaina. Oasele lungi se indoaie, copilul avand piciorusele in forma de O sau X.
Victime colaterale
In afara de viciile de conformatie a scheletului, intalnim si alte modificari: slabeste musculatura, motiv pentru care burta este mare, plamanii nu aspira suficient aer, mersul este intarziat. Primii dinti apar tarziu si sunt patati.
Tratamentul rahitismului
In rahitism este folositoare terapia cu razele ultraviolete, asadar lasa copilul cat mai mult in aer liber. Corecteaza nivelurile anormale de vitamina D prin administrarea acesteia pe cale orala sau parenterala (injectii), la indicatia medicului.
Alaptarea nu impiedica instalarea rahitismului, pentru ca si laptele matern este sarac in vitamina D.