Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Uite cine zâmbește! Despre râsul copilului, pe vârste

Uite cine zâmbește! Despre râsul copilului, pe vârste

Râsul copilului inocent are, cu siguranță, efect terapeutic asupra celor din jur, aducând cu sine o stare generală de bine. Când apar însă primele zâmbete conștiente și cum facem să avem un copil vesel?
Zâmbetul bebelușului este unul dintre cele mai importante momente pe care orice părinte le așteaptă de la cel mic. De regulă, primele încercări timide de a schița un zâmbet apar în jurul vârstei de șase săptămâni, deși mulți părinți ar putea jura că au detectat ceva mutrițe vesele încă din primele zile de viață. Cu siguranță, la această vârstă nu poate fi vorba de râsul copilului în adevăratul sens al cuvântului, ci de rictusuri involuntare. Și totuși, când putem discuta de zâmbet adevărat și conștient?

În primele 6 luni

Pe la vârsta de 3-4 luni vei auzi și primele încercări, la început timide, de a râde. De-acum, corzile vocale sunt mult mai puternice și îi permit să experimenteze primele zgomote specifice. La început, bebe va avea o astfel de reacție pornită dintr-o spaimă ușoară – când apari brusc în fața lui, te joci cu el „cucu-bau!” sau îl ridici brusc în aer. Din momentul în care va realiza că este în siguranță, se va dezlănțui râsul copilului, vesel și lipsit de stres. Astfel de reprize amuzante sunt binevenite pentru un bebeluș deoarece îl ajută să-și dezvolte plămânii, să oxigeneze întregul organism și să își stabilizeze tensiunea arterială. Odată cu trecerea timpului, pe măsură ce dezvoltă și alte abilități, copilul va începe să își exerseze simțul umorului aruncând jucării sau amuzându-se copios la toate mutrele simpatice și jocurile pe care le inițiază adulții cu ei.
Cum îl încurajezi: La această vârstă, dacă scoți zgomote ciudate, dacă te joci cu el de-a „cucu, bau!” sau dacă îl gâdili încet în zonele mai sensibile, vei stârni râsul copilului. Celebrul joculeț „Trece baba prin salon/Și apasă pe buton” este de mare succes în această perioadă a vieții sale. Înainte de a face însă pe clovnii pentru pitic, ar fi bine să vă asigurați că este în toane bune. Un copil căruia îi este foame sau somn nu va gusta sub nicio formă orice manifestare arstistică a celor din jur. Ba mai mult, se va pune pe plâns, alungând cheful de distracție și creând rumoare.

Între 6 și 12 luni

De-acum, râsul copilului devine puțin mai „sofisticat”. Chiar dacă se mai amuză ceva vreme de-acum încolo la simple mutrițe haioase, a venit timpul să se implice și el în joculețe simple, să își ascundă fața cu mânuțele sau să te tachineze prefăcându-se că-ți dă un obiect pe care îl ascunde apoi imediat la spate. Una dintre activitățile favorite este aceea de a lăsa voluntar să cadă o jucărie, pentru a obține din partea adulților martori o reacție.

De la 12 la 18 luni

Bebe este mult mai mobil. A experimentat mersul de-a bușilea, de-acum este pe propriile piciorușe și explorează cu nesaț lumea înconjurătoare. Îi place la nebunie și se amuză copios dacă îl urmăriți, vă prefaceți că îl prindeți sau vă ascundeți prin preajmă ori mergeți la rândul vostru de-a bușilea prin casă. Este perioada când începe să aprecieze jucăriile cu cântecele vesele, care au jocuri de lumini sau scot sunete amuzante.

Între 18 și 24 de luni

Începe să vorbească, iar simțul umorului devine mai rafinat. Mai e mult până să guste glumele elaborate, însă va recaționa cu siguranță dacă-i arăți o poză cu o oaie și îi spui că face precum o pisică, ori dacă te faci că îl prinzi, apoi schimbi brusc direcția. Acum este în stare să recunoască în poze chipurile unor copii cunoscuți și să râdă fericit când îi vede.

Un copil râde de aproximativ 300 de ori pe zi, în comparație cu un adult care face acest lucru de mai puțin de 30 de ori. Bunăoară, râsul copilului, ca și plânsul, este o modalitate a celui mic de a comunica mai bine cu părinții.

5 idei de luat în… râsul copilului

1. Cucu-bau! Ascunde-ți fața în palme sau după un prospoeș, apoi arată-te dintr-o dată! Asta o sa-l facă să râdă în hohote, apoi îți va cere să repeți jocul iar și iar.
2. Unde-s doi râsul sporește. Micuții adoră să observe fața altor bebeluși. Așa că găsește-i un prieten sau arată-i poze din reviste ca să-l faci să zâmbească.
3. Sunete și fețe haioase. E una din metodele sigure să-i furi un surâs. Așa că încearcă să scoți tot felul de sunete, să chițăi, să bolborosești, să te strâmbi sau să-ți umflii obrajii… Hai mami, nu te sfii!
4. Puiuți ca el. Dacă ai cumva acasă vreo pisicuâă sau cățeluș, atunci ai găsit prietenul perfect care să-l amuze pe piticul tău! Ai grijă însă la zgârituri din joacă!
5. Gâdi-gâdi. Gâdilă-i ușurel tălpile mici, subțiorile, bulănașele sau bărbia. E imposibil să nu reacționeze măcar la una din ele!
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments