Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Are rău de mașină. Ce poți face?

Are rău de mașină. Ce poți face?

Dacă puiul tău are rău de mașină, orice drum devine un chin! Iar ție ți se rupe inima să-l vezi că nu se simte bine. Dar poți încerca să-l ajuți.
De unde vine această stare de rău de mașină? Ei bine, necazul vine din… ureche, acolo unde se află centrul echilibrului. Într-un vehicul, modificările de orientare (viteză, frânare, vibraţii) creează stimuli care dezorientează creierul şi provoacă o serie întreagă de simptome neplăcute. În plus, teama și anxietatea micuțului de a merge cu mașina cresc mult intensitatea simptomelor răului de maşină. Uneori este suficient să fi avut o singură dată aceast rău de mașină – dar să se fi speriat foarte tare – ca orice altă călătorie cu acest mijloc de transport să îi provoace starea de rău.

Cum se manifestă

Cele mai frecvente „semne” că suferă de rău de mașină sunt ameţeala, greaţa şi, în ultimă instanţă, vomismentele. Pe lângă acestea, cel mic mai poate deveni palid la faţă și obosit, fără vlagă. De asemenea, extremităţile – mânuţele şi picioruşele – se pot răci.

Ce ai tu de făcut

  • Pe parcursul călătoriei este de preferat ca cel mic să stea în aşa fel încât să privească în sensul de mers.
  • Ai grijă ca în maşină să fie aer curat. Fără fum de ţigară, carburant sau chiar mâncare! Nici odorizantele de maşină nu sunt indicate. Orice miros poate precipita starea de rău de mașină.
  • Distrage-i atenţia cu jocuri, dar în nici un caz dintre cele care îl obligă să privească în interiorul maşinii (precum desene animate pe tabletă sau telefon). Mai bine antrenează-l în poveşti ori cântece. Şi fii pregătită să diversifici aceste activităţi, aşa încât să nu apuce să-şi dea seama sau să-şi amintească faptul că i-ar putea fi rău.
  • De preferat este să programaţi călătoria în funcţie de orarul copilului, astfel încât acesta să doarmă pe parcursul drumului. În timpul somnului simptomele cauzate de rău de maşină sunt inexistente.
  • Dacă nu este posibilă varianta somnului, atunci arată-i un punct la orizont sau un peisaj îndepărtat pe care să-l fixeze, obligându-l în acest fel să-şi ţină ochii deschişi.
  • Maniera în care conduci trebuie să fie blândă, evitând schimbările bruşte de viteză şi frânările.
    Opririle frecvente sunt obligatorii în timpul călătoriei, răstimp în care mai aerisiţi şi autovehiculul.
  • Până ajungeţi la destinaţie, dacă drumul este mai lung, îi poţi da piciului să ronţăie câte ceva, dar nu alimente prea grase ori prea dulci, care favorizează problemele de digestie.

Ce te faci dacă s-a întâmplat

În primul rând trebuie să opreşti maşina şi să ieşi cu copilul la aer, la o scurtă plimbare. Timp de 30 de minute sau chiar o oră nu îi mai dai nimic să mănânce. Apoi, încet-încet, începi un program de rehidratare, deoarece prin vomă, micuţul se deshidratează. La un interval de cinci-şase minute, pe parcursul a patru sau chiar şase ore, dă-i câte o linguriţă de apă sau ceai. Nu ceda dacă te refuză sau, din contră, spune că-i este sete şi vrea să bea mai mult odată. În niciun caz nu este indicat să-i administrezi antivomitive, dacă acestea nu ţi-au fost recomandate de un medic pediatru, deoarece pot avea efecte adverse importante.

Foto: 123 RF

Comments

comments