Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Pastreaza-ti calmul! Reactiile exagerate fac un deserviciu copilului tau!

Pastreaza-ti calmul! Reactiile exagerate fac un deserviciu copilului tau!

Toţi ştim de picătura care umple paharul şi, din păcate, după o zi grea, această picătură poate fi tocmai farfuria scăpată din mână de copil sau altă boacănă minoră care, pe moment, ia proporţii exagerate.
În cazul meu de pildă, fără să vreau şi oricât aş încerca să mă controlez, sunt situaţii în care-mi dau seama prea târziu de reacţiile exagerate pe care le am şi că devin cicălitoare în jurul unor probleme care, de fapt, nu merită atâta atenţie. 
Răul este însă făcut, iar copilul se uită la mine de parcă ar fi făcut ceva grav, spunându-mi cu o voce delicată: „N-am vrut, mami, iartă-mă!”, iar mie îmi vine să intru în pământ de ruşine. „Ai grijă că o sa ajungi să imunizezi copilul dacă reacţionezi aşa la cel mai mic lucru. În curând nu te va mai băga în seamă”, mi-a atras atenţia o prietenă. Ştiam că are dreptate şi mi-am propus să fiu şi mai atentă de acum încolo la felul în care reacţionez în diverse situaţii.

Desigur, există contexte care justifică asemenea reacţii, dar dacă abordăm în acest fel orice neplăcere cotidiană, lucruri mărunte cu care ne confruntăm la tot pasul, copilul va fi bulversat. Nici el, la rândul lui, nu va mai înţelege cum trebuie să abordeze momentele de criză (diferite ca gravitate) din viaţa lui şi ce atitudine trebuie să adopte.

Deocamdată, el nu va mai face diferenţa între micile greşeli, scăpări să le numim, şi problemele grave, reacţionând la toate la fel, aşa cum a văzut la tine – te enervezi, îţi dai ochii peste cap şi ridici vocea, indiferent că e vorba de o îngheţată dată pe tricou sau de o situaţie mai gravă. Formulări precum „tu întodeauna…”, „niciodată nu faci…” pot primi răspuns pe măsură: „Eşti cea mai rea mamă din lume!” Şi când te gândeşti că totul a pornit de la o îngheţată dată pe tricou, urmată de observaţia ta „Niciodată nu eşti atent, de fiecare dată faci aşa”, cu voce ridicată… E simplu: reacţia ta o alimentează pe a lui! Iar dacă îi oferi o doză zilnică de astfel de mustrări, cu disproporţie între amploarea/ intensitatea lor şi faptul petrecut în realitate, s-ar putea să constaţi că, într-o bună zi, ochii daţi peste cap şi vocea ta ridicată vor fi ignorate…

Cum îţi stăpâneşti reacţiile exagerate
Când ceva nu merge bine, încearcă să-ţi stăpâneşti implusul de a-l certa şi, mai întâi, plasează lucrul/ evenimentul pe o scară de la 1 la 10 (1 însemnând că e un eveniment care nu afectează calitatea vieţii, iar 10 că este o urgenţă) şi pentru a-ţi adapta reacţia la adevărata gravitate a acestuia.
Foto: Guliver/ Thinkstock
 

Comments

comments