
Reflexele nou-născutului se referă la o serie de reflexe care se dezvoltă în viața intrauterină. Bebelușul se naște cu ele, dar vor dispărea în următoarele șase luni.
Reflexele nou-născutului: o moștenire a vieții intrauterine
Mersul automat Când este ținut în poziție verticală, de subsuori, și tălpile îi ating masa sau dușumeaua, nou-născutul are mișcări care imită mersul, alternând flexia și extensia piciorușelor.
Reflexul de îmbrățișare sau de tresărire (reflexul lui Moro) Un stimul extern puternic îl sperie, de exemplu: o ușă trântită, îl întinzi prea repede pe masa de înfășat, schimbarea scutecelor se face repede, trăgând scutecul de sub el. Vei observa că puiuțul tău își întinde spatele, își lasă capul pe spate și-și deschide brațele (extensie-abducție) apoi le închide (flexie-adducție), ca și cum ar îmbrățișa.
Înșfăcarea Dacă pui un deget în mânuța nou-născutului, reflexul lui va fi de a-l prinde.
Reflexul de alungire încrucișat Când scarpini ușor talpa piciorului, piciorul se îndoaie și laba se întoarce spre punctul stimulat.
Reflexul de căutare Nou-născutul întparce capul dintr-o parte în alta, căutând sânul mamei, permițând nou-născutului să se hrănească.
Reflexul înotului permite bebelușului să-și țină respirația de apă. Acesta dispare în mod spontan în luna a patra, ca și mișcările de înot automat.
Foto: 123RF, Editor: Adina Brânciulescu