Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Respectul, o problemă chiar și când copilul e mărișor

Respectul, o problemă chiar și când copilul e mărișor

Discuți cu copilul, îl încurajezi, îl lauzi, îi atragi atenția când este cazul, dar totuși, continuă să dea dovadă de lipsă de respect. Asta chiar dacă este deja mărișor și ar fi trebuit să știe deja ce este și cât de important este respectul.

Iată câteva strategii care te-ar puta ajuta.
Fii tu însăți un exemplu, arată-i copilului respectul pe care-l ceri de la el Nu oferim copiilor genul de respect pe care îl cerem de la ei”, spune Jerry Wyckoff, psiholog și autor de lucrări de specialitate pe BabyCenter.com. Fie că uităm să arătăm respect copilului, fie că respectul este echivalent cu frica – nu transmitem mesajul potrivit copilului. Nu este greu să-l faci pe copilul tău să se simtă respectat. Începe prin a-l asculta cu atenție. Uită-te în ochii lui când vorbește, arată-i că te interesează ceea ce-ți spune. Lasă-l să-și spună și el punctul de vedere și să fie un membru activ al familiei, cu păreri, idei și cere-i și lui părerea atunci când este cazul.

Spune-i că respectul se arată printr-un comportament politicos față de cei din jur și față de tine Dacă încearcă să obțină ceva strigând, plângând, amenințând și șantajând, spune-i că nu ajunge nicăieri folosind aceste metode. Explică-i că-l vei ajuta sau îi vei oferi ceva doar dacă îți vorbește politicos. Pe de altă parte, reciprocitatea funcționează și în acest caz: dacă vrei să fie politicos, trebuie să fii și tu politicoasă cu el. Este o modalitate mai eficientă decât să-i atragi constant atenția asupra acestui aspect. Spune, atunci când este cazul, „mulțumesc”, „te rog” atât celor din jur, cât și lui și, în acest fel, va învăța că aceste expresii de politețe fac parte din comunicare, atât în cadrul familiei, cât și în public.

Încearcă să nu reacționezi exagerat Când copilul tău nu este politicos față de tine și îți vorbește urât, gândește-te că el încearcă să-ți atragă atenția și să obțină o reacție din partea ta. Un răspuns din partea ta ar fi o victorie pentru el, o confirmare a puterii pe care o are asupra ta. Dar nici să ignori și să lași comportamentul uitat nu este o soluție. Răspunde-i simplu și calm că acel limbaj/ comportament nu se acceptă în familie, că nu folosiți porecle jignitoare sau alte lucruri de acest fel. Dacă vrea să ți se adreseze sau să-ți ceară ajutorul (ție sau altui membru al familiei), trebuie să o facă într-un mod politicos și civilizat. De pildă,  spune-i că trebuie să-ți spună – Mami, te rog ajută-mă să iau cartea de sus. În caz contrar, nu primește și nu rezolvă nimic.
Autor: Adina Gruia, Foto: 123RF
 
 

Comments

comments