Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Rezervă bilete de avion spre Cluj pentru o vacanţă de familie cu experienţe educative şi sportive

Rezervă bilete de avion spre Cluj pentru o vacanţă de familie cu experienţe educative şi sportive

Vacanţa mare este încă în desfăşurare, vremea este numai bună pentru a pleca în călătorii şi dacă îţi cumperi vara acesta bilete de avion pentru Cluj-Napoca cu copiii, o să vezi că este o alegere care îţi va aduce foarte multe satisfacţii. Oraşul Comoară şi cel de-al doilea oraş al României ca suprafaţă este situat în zona centrală a Transilvaniei, în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, şi are caracteristici geografice de-a dreptul deosebite şi fermecătoare. Cluj-Napoca se întinde de-a lungul văilor râurilor Someșul Mic și Nadăș şi pe terasa superioară a versantului nordic al dealului Feleac. În partea de est a oraşului se întinde Câmpia Someșană, iar în nord dealurile Clujului, oraşul Cluj-Napoca fiind înconjurat din trei părți de dealuri și coline cu înălțimi cuprinse între 500 m și 825 m. De asemenea, în centrul său se află două dealuri – Calvaria și Cetățuia – care găzduiesc importante obiective istorice și turistice de interes național.
Două muzee prestigioase şi informaţii fascinante din lumea naturii
Odată achiziţionate biletele de avion către Cluj, ai pornit deja alături de copii într-o călătorie uimitoare. Prima oprire o poţi face la Grădina Botanică „Alexandru Borza”, care este, de altfel, şi simbolul oraşului şi mai ales în cadrul Muzeului Botanic care este o destinaţie extraordinară. Acesta se regăseşte la parterul Institutului Botanic şi găzduieşte o colecţie de aproximativ 7.000 de exponate, grupate, atât sub forma unor colecţii cu importanţă ştiinţifică sau economică, cât şi din punct de vedere fitogenetic, în ordine evolutivă, de la plante cu organizare simplă (alge, muşchi, licheni, ciuperci), spre cele cu organizare complexă (gimnosperme şi angiosperme). Foarte interesant este şi faptul că, la etajul clădirii, funcţionează Herbarul Grădinii Botanice, care este cel mai important din ţară. În cadrul său se regăsesc 750.000 de coli de plante presate, o serie de coli speciale numite holotipuri, care certifică pentru prima dată identitatea unei anumite specii, precum şi herbarele proprii ale unor personalităţi din lumea botanicii, precum Baumgarten, Porcius sau Borza. Materialul disponibil atât pentru studenţii şi cercetătorii din România, cât şi din străinătate a fost conservat fie pe cale uscată (prin presare, tridimensional sau sub formă de mulaje), fie pe cale umedă (în diverse lichide conservante).

În cadrul muzeului, sunt prezentate turnante şi tablouri ce reprezintă aspecte fitosociologice şi de ocrotire a naturii (exemple de zonare şi etajare a vegetaţiei României, principalele rezervaţii botanice din ţară şi plantele pe care acestea le adăpostesc sau plante endemice şi ocrotite din România), dar şi tablouri reprezentând aspecte fitogeografice, cu formaţiuni vegetale de pe Glob (tufărişurile xerofile mediteraneene, conifere europene, asiatice sau americane). Dintre cele mai atractive colecţii ale muzeului, pot fi amintite cele de produse aromatice şi condimentare, de plante medicinale, de plante textile, de seminţe de palmieri sau cea de materii prime pentru încălzit şi iluminat. Dacă v-am convins să vă duceţi copiii în cadrul acestui muzeu fascinant, cu prilejul unui zbor către Cluj, este util de ştiut că preţul biletelor este inclus în tarifele de vizitare a Grădinii Botanice, iar programul de vizitare este cuprins între orele 8.00 şi 15.00, în fiecare zi.
Un alt muzeu foarte interesant pe care îl puteţi vizita împreună cu copiii dacă optaţi pentru biletele de avion către Cluj este Muzeul Zoologic UBB, care aparţine de Universitatea Babeș-Bolyai. Înfiinţat în anul 1859 ca o secţie a Muzeului Ardelean, acesta este găzduit şi astăzi la parterul aceleiaşi clădiri, putând fi vizitat de marţi până vineri între orele 10.00-16.00 şi sâmbăta şi duminica, în intervalul orar 10.00-14.00. Tarifele de acces sunt foarte mici, iar studenţii, angajaţii universităţii şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate. Pentru grupuri mai mari, se organizează şi ghidaje tematice, atât pe grupe de vârstă, cât şi în mai multe limbi. Muzeul Zoologic UBB este unul dintre cele mai mari muzee de profil din România, îmbogăţindu-şi, anual, patrimoniul şi, deşi este organizat în mod didactic, este accesibil publicului larg de orice vârstă. Astfel, pe o suprafaţă de doar 700 de metri pătraţi, sunt expuse o mare parte dintre speciile de animale din fauna României, precum şi multe altele originare din diferite colţuri ale lumii. În cadrul muzeului, organizatorii au încercat să reflecte evoluţia de la simplu la complex a regnului animal, materialul biologic fiind expus în ordinea complexităţii structurilor, de la spongieri sau bureţi de apă, până la mamifere. În cadrul muzeului se află o sală pentru expoziţii temporare şi trei încăperi pentru cele permanente.
În prima încăpere vom găsi principalele grupe de nevertebrate (protozoare, spongieri, viermi, moluşte, crustacee, insecte etc.) sau o parte din vertebrate (peşti, amfibieni şi reptile), conservate în lichid (formol sau alcool) sau uscate. Cea de-a doua încăpere găzduieşte colecţia de mamifere şi păsări, multe dintre acestea fiind prezente în mediul lor de viaţă, dar şi împreună cu ouă sau cuiburi. În sfârşit, cea de-a treia încăpere reprezintă o legătură între celelalte două şi conţine mai multe diorame care înfăţişează Delta Dunării, Păsări din stufăriş, Păsări răpitoare I, Păsări răpitoare II, Câmpia Bărăganului, Supravieţuirea iarna sau o colecţie de păsări colibri, compusă din 45 de exemplare, din 38 de specii.

Plimbări în aer liber şi activităţi sportive
Dar copii, care sunt întotdeauna foarte preocupaţi de lumea vegetală şi cea animală, sunt şi mari amatori de plimbări în aer liber. Unul dintre cele mai apreciate parcuri de către turiştii care optează pentru zboruri către Cluj este Parcul Central ,,Simion Bărnuţiu” sau Parcul Mare. Cu o suprafaţă de 13 hectare, acesta reprezintă unul dintre principalele spaţii verzi din zona centrală a oraşului, fiind încadrat între Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, Someşul Mic la nord şi strada Cardinal Iuliu Hossu la sud. Înscris în anul 2010 pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, Parcul Simion Bărnuţiu are o istorie de peste 185 de ani. Aceasta a început în anul 1827 când Asociaţia de Binefacere a Femeilor a închiriat acest teren neamenajat care urma să fie deschis către public în anul 1830 sub numele de Parcul Poporului. În anul 1960 îngrijirea acestuia a fost preluată de Comisia Parc, avându-l ca preşedinte pe contele Imre Miko, iar în 1871 lacul este închiriat de Asociaţia de Patinaj. Astăzi veţi găsi în parc o fântână arteziană, statuile unor personalităţi celebre (precum George Coşbuc, Liviu Rebreanu sau Octavian Goga), iar la marginea lacului Chios, un restaurant foarte frumos, cu terasă deschisă vara. Iar cei mici se pot bucura în city breakul la Cluj de un parc special amenajat pentru ei cu leagăne şi tobogane, un teren de baschet cu noctură sau aparate de fitness.

Şi dacă tot sunteţi în zonă, nu ar strica să-i inviţi pe cei mici la o plimbare până la Cluj Arena, stadionul emblematic al oraşului. Acesta a fost construit în anul 2011 pe locul vechiului stadion „Ion Moina”, după un proiect realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la cele mai înalte standarde de calitate, fiind încadrat în categoria  UEFA Elite. Construcţia sa a costat aproximativ 30 de milioane de euro, iar rezultatul este impresionant, aşa că dacă vă achiziţionaţi biletele de avion către Cluj-Napoca chiar merită să îl vizitaţi. Veţi descoperi un stadion cu două tribune și două peluze, cu o capacitate de 30.020 de locuri (majoritatea acoperite), prevăzut cu o pistă de atletism acreditată cu opt culoare şi una pentru antrenamentele juniorilor, de 80 metri. Şi dacă ajungeţi pe Aleea Stadionului nr. 2, într-o perioadă în care pe Cluj Arena se desfăşoară un concert, vizita poate fi cu mult mai spectaculoasă pentru că aici se desfăşoară evenimente muzicale impresionante, cum au fost concertele unor artişti şi trupe renumite pe plan internaţional (Scorpions, Smokie, Roxette, Deep Purple, UB40) sau festivaluri renumite precum UNTOLD. Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura în perioada 3-6 august şi va reuni, din nou, nume sonore ale muzicii moderne internaţionale, unul dintre cele mai cunoscute dintre acestea fiind Armin Van Buuren.
Foarte interesant este că în imediata apropiere a stadionului se află şi Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cea mai modernă și încăpătoare construcție din Cluj destinată organizării de evenimente. Construcţia acesteia a demarat la scurt timp după cea a stadionului, iar rezultatele sunt deosebite, aceasta fiind, în prezent, cea mai bine dotată sală multifuncțională din România. Având o capacitate de până la 10.000 de locuri, sala poate găzdui competiţii sportive din cele mai diverse, respectiv sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc.), gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc.). Dezvoltată pe cinci niveluri (subsol, parter și trei etaje), aceasta este potrivită şi pentru organizarea de evenimente culturale şi corporatiste.
Municipiul Cluj-Napoca are de oferit pentru familiile care aleg zboruri către Cluj şi care îl vizitează foarte multe lucruri interesante. Acesta este nu doar o destinaţie accesibilă, ci şi specială care vă garantează petrecerea unei vacanţe interne de calitate. În plus, oraşul este unul deosebit de prietenos cu o climă temperat-continentală şi uşoare influenţe oceanice. Un aspect interesant este că oraşul este situat pe mai multe trepte de altitudine, iar temperaturile și volumele de precipitații pot fi diferite de la un cartier la altul.
 
 

Comments

comments