
De ce se produce sângerarea după naștere
Iată ce se întâmplă: când placenta se separă de uter, vasele de sânge din acea zonă se sparg și sângerează. După ce placenta este eliminată, uterul continuă să se contracte, ceea ce ajută la închiderea vaselor de sânge, reducând astfel sângerarea. Dacă ai o epiziotomie sau se produce o ruptură în timpul travaliului se poate să sângerezi în plus până se închide rana.
Masajul uterului ori administrarea de injecții cu oxitocină sunt utile deoarece îl ajută să se contracte. Alăptatul la sân, care dictează corpului să producă oxitocină, ajută de asemenea la contractarea uterului (de aceea este posibil să ai crampe sau dureri atunci când alăptezi). Uneori uterul nu se contractă cum trebuie după naștere, rezultând pierderi mari de sânge, numită hemoragie post-partum.
Sangerarea dupa nastere. Lohiile
Lohiile sunt scurgeri uterine din perioada lăuziei (cuvântul vine din greacă, însemnând „legat de naștere”). Sunt formate din sânge, țesut din zona uterului și bacterii.
În primele zile, lohiile conțin destul de mult sânge, având aspectul unei menstruații. Scurgerea se va diminua de la o zi la alta și va deveni mai deschisă la culoare. La două-trei zile după naștere, lohiile devin apoase și rozalii. La 10 zile ar trebui să ai doar o cantitate foarte mică de lohii, de culoare alb-gălbuie – în acest punct scurgerea este alcătuită mai ales din leucocite și țesut mort al uterului.
Când trebuie să vorbești cu medicul:
- Lohiile au o culoare roșu aprins la mai mult de patru zile după naștere.
- Au un miros urât, faci febră sau frisoane (semne de infecție).
- Sângerari mari, elimini chisturi mari. Acestea pot fi semnele unei hemoragii întârziate post-partum și este nevoie de intervenție urgentă.
Sursă informații: BabyCenter.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com