Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina extrauterină și operația care se impune în această situație

Sarcina extrauterină și operația care se impune în această situație

Este o situație gravă, care îți poate pune viața în pericol și se rezolvă fie prin intervenție laparoscopică, fie prin intervenție clasică. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate a venit, în exclusivitate pentru Mami.ro, cu explicații și recomandări.

Sarcina extrauterină: o problemă care îți poate pune viața în pericol

„Sarcina ectopică reprezintă o situaţie destul de periculoasă pentru pacientă, pentru că sarcina poate creşte, mai ales dacă nu există nici un fel de simptome, pentru ca apoi să se rupă, odată cu trompa uterină, provocând hemoragie internă puternică ce poate pune în pericol chiar viaţă”, atenționează dr. Vythoulkas, care subliniază că sarcina extrauterină nu se dezvoltă niciodată normal. „Este o sarcină care nu are cum să supravieţuiască. Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că trompa respectivă are probleme deja, este deteriorată şi ea împiedică ovulul să înainteze către uter.”

Intervenție clasică sau laparoscopică

Este foarte importantă starea pacientei în momentul în care se decide intervenţia şi cât de avansată este sarcina. În cele mai multe cazuri, ea se poate face prin intervenţie laparoscopică, ceea ce presupune o intervenţie minoră, sub anestezie generală, prin care fie este îndepărtată sarcina ectopică, fie, în funcţie de cât este de deteriorată trompa, se decide îndepărtarea unei părţi a acesteia. Există însă şi cazuri în care e nevoie de operaţie clasică, prin deschiderea peretelui abdominal, mai ales dacă vorbim despre hemoragie internă sau dacă starea pacientei este vizibil afectată.

  • Recuperarea după deschiderile laparoscopice este mult mai rapidă, pentru că vorbim despre o incizie mică la nivelul abdomenului. După operaţia clasică, procesul de revenire este mai complex, fiind vorba de o tăietură clasică. Este nevoie de spitalizare în ambele cazuri, în primul se stă mai puţine zile, în cazul operaţiei clasice – în funcţie de complexitatea ei – este, implicit, nevoie de mai multe zile de spitalizare şi de mai multă atenţie. Durerile sunt mai mari în cazul operaţiei clasice, comparativ cu cea laparoscopică.
  • Fiecare organism îşi revine în ritmul propriu. Se va recupera mai uşor în cazul operaţiei laparoscopice şi mai greu în cazul celei clasice, când vorbim despre o incizie a abdomenului. În primul caz, dacă nu există nici un fel de complicaţii, pacienta poate pleca şi a două zi acasă, în cazurile mai complexe este nevoie de spitalizare pentru 3-5 zile.
  • Sângerarea este una din complicaţiile care se pot ivi. De asemenea, durerile mai greu de suportat şi inflamarea locului sunt alte două complicaţii care pot să apară. Rata lor este destul de mică, în general este o operaţie uşor suportată de către paciente şi fără efecte secundare importante.

ATENȚIE
„Sângerarea abundenţă şi durerile mari sunt două dintre simptomele care ar trebui să trimită din nou la medic pacientele operaţiei de sarcina extrauterină”, te avertizează Andreas Vythoulkas.
Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF
 

Comments

comments