Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina gemelara: bebelusi identici sau nu?

Sarcina gemelara: bebelusi identici sau nu?

Sarcina gemelară monozigotă. Bebeluşi la “indigo”

Sarcina gemelară monozigotă rezultă din diviziunea unui ovul unic, fenomen cunoscut de specialişti sub numele de poliembrionie.
În sarcina gemelară monozigotă, micuţii sunt întodeauna de acelaşi sex, identici din punct de vedere morfologic, fiziologic şi genetic şi au aceeaşi grupă sanguină.
Sarcina gemelară monozigotă este mai rar întâlnită decât cea sarcina gemelară dizigotă şi este influenţată de vârstă, rasă, moştenire genetică.
Din 1.000 de sarcini, 3-4 sunt sarcini gemelare monozigote şi sunt întâmplătoare, nefiind legate de rasă, vârstă sau istoricul familial.
În funcţie de momentul în care are loc diviziunea oului, gemenii monizigoţi dispun, după caz, de cămăruţe cu lichid şi bucăţica lor de placentă separate, de palcentă comune şi încăperi distincte ori împart aceeaşi placentă şi încăpere.
Sarcina gemelară monozigotă, în situaţia în care bebeluşii împart aceeaşi placentă, prezintă o particularitate: sindromul transfuzional, care determină mărirea unuia dintre feţi (transfuzatul), în detrimentul celuilalt (transfuzorul). Ca urmare, diferenţele dintre ei oscilează de la câteva grame (în cazuri extreme) până la hipotrofie gravă sau chiar moartea intrauterină a transfuzorului şi hipertrofierea şi apoi moartea prin exces a transfuzatului.

Sarcina gemelară dizigotă. Bebeluşii nu sunt identici

Sarcina gemelară dizigotă apare când două sau mai multe ovule sunt fecundate de spermatozoizi diferiţi.
În sarcina gemelară dizigotă, ouăle se dezvoltă separat, fiecare având căsuţa, placenta şi patrimoniul genetic diferite, aşa încât bebeluşii pot avea acelaşi sex sau sexe diferite şi nu sunt identici din punct de vedere genetic.
Adesea, aceştia nu seamănă unul cu celălalt, având chiar culori diferite ale părului şi ochilor.
Cel mai des întâlnită sarcină multiplă este sarcina gemelară dizigotă, fiind specifică femeilor care recurg la tratamente de fertilizare in vitro, dar şi celor care rămân însărcinate la o vârstă înaintată sau au avut anterior mai multe sarcini.
Sursă: revista MAMI/ iunie 2014
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments