Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina iarna. Ține departe bolile de sezon!

Sarcina iarna. Ține departe bolile de sezon!

Sarcina te face mai sensibilă, în special iarna. Vremea rece și sistemul imunitar slăbit pot atrage bolile de sezon. Iată cum să te protejezi pe tine și pe bebelușul din burtică.
În perioada sarcinii şi cu atât mai mult în apropierea momentului naşterii, trebuie să fii sănătoasă şi în formă maximă pentru travaliu, naştere şi primele zile alături de micuţul tău. În sezonul rece, răcelile şi alte afecţiuni specifice acestui anotimp dau târcoale şi poate fi mai greu să te fereşti de ele pe durata sarcinii, producând modificări asupra organismului, de cele mai multe ori greu de prevăzut.

RĂCELI

Când ești gravidă, sistemul imunitar este solicitat şi, implicit, mai expus la infecţii. În special când vorbim de o sarcină iarna.
Cum previi: Trebuie să-ţi întăreşti imunitatea cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate, bogate în fructe şi legume, prin odihnă suficientă şi multivitamine cu acid folic. Igiena este foarte importantă, mai ales dacă ai şi alţi copii. Spălaţi-vă frecvent pe mâini şi tu, şi ei şi evitaţi să mâncaţi din aceeaşi farfurie!
Cum tratezi: Poţi lua paracetamol pentru scăderea febrei şi calmarea durerilor de cap. Inhalaţiile cu infuzie de muşeţel sunt de mare ajutor pentru desfundarea nasului, ca şi spray-urile care conţin apă de mare.

PIELE USCATĂ

Unele femei au pielea grasă în timpul sarcinii, iar altele, uscată. Vremea rece poate lăsa urme puternice asupra pielii predispuse la uscare.
Cum previi: Evită demachiantele cu alcool, săpunurile parfumate şi gelurile de duş spumante şi fă duşuri cu apă caldă, nu fierbinte. Mănuşile, eşarfele şi pălăriile te ajută, de asemenea, să protejezi pielea.
Cum tratezi: Foloseşte produse de curăţare şi hidratare pentru bebeluşi. Dacă pielea uscată se transformă în eczeme, mergi la medic!

DEPRESIE

Dereglările afective sezoniere apar din cauza prezenţei reduse a soarelui în timpul iernii. Printre simptome, se numără oboseala, iritabilitatea, pofta de mâncare crescută, incapacitatea de concentrare, durerile de cap, imunitatea scăzută. Această formă de depresie creşte şi riscul depresiei postnatale.
Cum previi: Fii atentă la simptome şi identifică-le înainte de instalarea depresiei!
Cum tratezi: Dacă situaţia se înrăutăţeşte, mergi la medic! Acesta îţi va prescrie antidepresive sigure pe durata sarcinii.

ASTM

Studiile arată că, pe parcursul sarcinii, starea de sănătate în cazul unor femei cu astm se îmbunătăţeşte, în timp ce în cazul altora se înrăutăţeşte sau nu se schimbă.
Cum previi: Dacă suferi de astm sau eşti predispusă la această afecţiune în anumite perioade ale anului, asigură-te că urmezi tratamentul cum trebuie! Medicamentele inhalatoare pe care trebuie să le ai tot timpul cu tine sunt sigure pentru că nu afectează copilul.
Cum tratezi: Dacă situaţia se înrăutăţeşte, mergi la medic!

5 aliați pe durata iernii

Hidratare. Lichidele fără cofeină, apa şi ceaiurile previn uscarea pielii, constipaţia, infecţiile urinare şi ajută la eliminarea toxinelor din corp.
Gustări sănătoase pentru bună dispoziţie. Consumă mere coapte cu scorţişoară şi iaurt, supă de legume sau terci de ovăz.
Îmbrăcămintea adecvată. Menţine o temperatură a corpului medie! Nu e nevoie să porţi haine foarte groase, pentru că fluxul sangvin din timpul sarcinii creşte temperatura corpului.
Exercițiul fizic. Fii activă! Exerciţiile şi plimbarea zilnică pe jos previn depresia, creând bună dispoziţie.
Nutriția corectă. Mănâncă alimente bogate în fier, precum spanac şi broccoli!
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments