Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina pe săptămâni: săptămânile 14-22

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 14-22

Sarcina pe saptamani

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, pe nesimțite, se petrec o mulţime de schimbări în organismul tău. Am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul celor 40 de săptămâni. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Săptămânile 14-22

Ce se întâmplă cu mami

Decizii de trimestrul al doilea de sarcină. În jurul celei de-a 14-a săptămâni, ar trebui să-ţi faci o programare dacă urmează să faci screeningul de trimestru doi (testul triplu), cel care (ca şi precendentele) indică riscul de a naşte un copil cu sindrom Down, trisomia 18 sau cu defecte de tub neural. Presupune o analiză de sânge şi se efectuează între săptămânile 14 şi 21 de sarcină. Totodată, dacă ai decis să faci amniocenteză, acum este momentul la care ar trebui să se întâmple. Mai exact, între săptămânile 15 şi 22. Cu ajutorul acestui test se infirmă sau confirmă diagnosticul de anomalii cromozomiale (sindrom Down), dar şi de structură (de tub neural).

Nu ar strica să începi a „învăţa” cât mai multe despre naştere şi despre modul în care îţi poţi aduce pe lume copilul. Mergi la cursuri prenatale, învaţă Lamaze, interesează-te (dacă eşti dispusă să încerci metode alternative) despre naşterea în apă, la domiciliu sau prin hipnoză.
Pe de altă parte, ar trebui ca tu şi partenerul să decideţi dacă vreţi (sau nu) să aflaţi sexul copilului, căci deja doctorul ţi-l va putea spune la următoarea ecografie. Aşa că, dacă vreţi să fie supriză, anunţă-l din start pe ginecologul tău.

Citește și: Trimestrul al doilea de sarcină: ce analize și investigații medicale trebuie să faci

Undeva între săptămânile 16 şi 22 e posibil să simţi pentru prima dată mişcările fătului. Dacă te afli la prima sarcină, e posibil să-ţi ia ceva mai mult timp pentru a le deosebi de gazele care-ţi umblă prin burtică, dar, dacă deja ai mai născut, o să le distingi mult mai rapid. Deşi senzaţia nu se poate descrie exact, multe mămici spun că se aseamănă cu o zbatere de aripi a fluturilor sau cu o bulă de aer care se mişcă. Pe măsură ce prâslea creşte însă, aceste mişcări timide vor deveni lovituri în toată regula!

★ Nu uita!
E bine să ştii care sunt semnele unui travaliu prematur. Sună doctorul imediat dacă ai următoarele simptome:

  • o modificare a secreţiilor vaginale sau apariţia sângerării;
  • o durere joasă, surdă, în spate;
  • crampe abdominale asemănătoare celor din timpul menstruaţiei, însoţite (sau nu) de diaree;
  • contracţii uterine care apar la fiecare 10 minute sau mai des. Acestea pot fi uneori greu de „detectat”, dar, ca să-ţi poţi da seama, urmăreşte să vezi dacă abdomenul ţi se întăreşte şi destinde în mod ritmic;
  • o senzaţie de presiune în partea de jos a abdomenului sau în pelvis.

Citește și: Plante bune, dar rele în timpul sarcinii

Cum crește bebe

Săptămâna 14. Capul îi este acoperit de lanugo, un perişor foarte fin, care îi va acoperi treptat aproape tot corpul. Are acum aproape 13 cm şi cam 60 g.

Săptămâna 15. Bebe înghite tot mai mult lichid amniotic, proces care îl ajută la dezvoltarea alveolelor din plămâni şi a sistemului digestiv. Membrele inferioare cresc mai mult decât cele superioare, recuperând diferenţa existentă. Acum are cam 70 g.

Săptămâna 16. Ochii încep să se mişte uşor, deşi pleoapele sunt încă lipite, iar bebe se poate încrunta de acum. Are aproximativ 18 cm şi 100 g. Tot acum apare reflexul de supt.

Săptămâna 17. Simțul auzului se dezvoltă tot mai mult, își mișcă membrele, iar scheletul începe să i se întărească.

Săptămâna 18. Bebe îşi face de acum depozite de grăsime pe tot corpul. Mugurii dinţilor încep să se formeze. Bebe aude sunetele din corpul tău (de exemplu bătăile inimii) şi e posibil chiar să se sperie de zgomote puternice. Are cam 20 cm şi 170g.

Săptămâna 19. Rinichii micuțului încep să formeze urina, iar la fetițe începe să se formeze uterul și vaginul.

Săptămâna 20. O substanţă albă, cremoasă, denumită vernix acoperă pielea micuţului, protejând-o de contactul cu lichidul amniotic. Tot acum se formează glandele sudoripare. Bebe are aproximativ 25 cm şi 255 g.

Săptămâna 21. Bebe are acum cam 27 cm și 350 g. Continuă să se dezvolte și e posibil să simți deja primele mișcări. Măduva osoasă începe să formeze celule sangvine.

Săptămâna 22. Creierul micuţului intră acum într-o fază de dezvoltare accelerată. Bebe are acum aproximativ 28 cm şi puţin sub 400 g.

Citește și:

Text: Echipa Femeia.

Foto: Istock.com

Comments

comments