Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina pe săptămâni: săptămânile 29-32

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 29-32

Sarcina pe săptămâni

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, pe nesimțite, se petrec o mulţime de schimbări în organismul tău. Am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul celor 40 de săptămâni. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Săptămânile 29-32 (trimestrul al treilea de sarcină)

Ce se întâmplă cu mami?
Fii atentă la semnele preeclampsiei, o afecţiune frecventă care poate provoca complicaţii serioase atât pentru tine, cât şi pentru bebe. Poate apărea oricând începând din săptămâna 20 (deşi cel mai frecvent se întâlneşte după săptămâna 28) şi tocmai de aceea, ginecologul s-ar putea să te cheme la control din două în două săptămâni. Sună-l de îndată ce observi una din aceste simptome: tulburări de vedere (inclusiv vedere înceţoşată sau sensibilitate la lumină); urinări mai puţine; ameţeală; greaţă sau vomă; durere în partea dreaptă superioară a abdomenului; dureri de cap severe; creştere bruscă în greutate (mai mult de 2 kg într-o săptămână).

De obicei acum apar şi contracţiile Braxton Hicks. Spre deosebire de cele care preced naşterea, acestea nu semnalează începerea travaliului. De obicei, apar sporadic, nu respectă un interval regulat şi nu se înteţesc pe măsură ce timpul trece.
★ Întreabă-ţi doctorul ce presupune numărarea mişcărilor fetale şi cum o poţi face – este o metodă de a evalua starea de bine a bebeluşului.
★ Dacă te gândeşti să apelezi la sprijinul unei doule sau moașe, acum ar cam fi timpul să o găseşti şi să stabileşti cu ea toate detaliile.
★ Vrei să naşti la un spital privat? Interesează-te să vezi dacă au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aşa încât să îţi poţi deconta o parte de cheltuieli.

Citește și: Trimestrul al treilea de sarcină: ce analize și investigații medicale trebuie să faci

Nu uita!
Nu bagateliza eventualele semne ale unei depresii: contrar credinţei populare, sarcina nu te protejează de depresie. Ba chiar, aproximativ 12% din gravide se confruntă cu depresie sau anxietate. Printre simptome se numără: stare de oboseală, lipsa apetitului, sentimente de disperare sau neajutorare, plâns fără un motiv aparent. Caută ajutor! Depresia netratată în sarcină duce și la depresie postpartum.

Cum creşte bebe

Săptămâna 29. Puiul tău devine tot mai viguros pe zi ce trece, așa că și mișcările sale devin mai puternice. Încă are loc suficient în burtică, așa că va face tumbe și tot felul de mișcări… săltărețe.

Săptămâna 30. Micuțul îți recunoaște vocea, așa că vorbește-i, alintă-l, cântă-i cât mai mult. Tot acum începe să-și formeze o oarecare rutină de somn și e foarte posibil să-l suprinzi la ecografie sugându-și degețelul.

Săptămâna 31. Toate organele principale (cu excepţia plămânilor, care acum se dezvoltă intens) sunt complet dezvoltate. Ochii îi sunt larg deschişi.

Săptămâna 32. Fătul exersează mişcările respiratorii, pregătindu-se de naştere. I s-au dezvoltat toate cele cinci simţuri şi tot acum intervine faza REM în somn. Începe să dispară lanugo și să-i apară firele de păr. Dacă s-ar naşte acum, ar avea şanse excelente de a supravieţui fără a necesita tratamente foarte complicate. Bebe are acum cca 43 cm şi 1.800 g.

Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments