Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina pe săptămâni: săptămânile 33-37

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 33-37

Sarcina pe săptămâni

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, pe nesimțite, se petrec o mulţime de schimbări în organismul tău. Am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul celor 40 de săptămâni. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Săptămânile 33-37

Ce se întâmplă cu mami?
Încă puţin… De acum, e posibil ca sarcina să-şi mai piardă ceva din strălucire… Aşa că distrage-ţi atenţia de la neplăceri cu ajutorul unor îndeletniciri plăcute: fă cumpărături pentru bebe, aranjează-i camera, ieşi cu prietenele în oraş. Când vine vorba de cumpărături, reţine că pentru început nu ai nevoie decât de o soică de maşină, un pătuţ în care să doarmă în siguranţă, scutece şi câteva hăinuţe de bază (body-uri, salopete, pijamale şi ceva baveţele). Nu lua prea multe haine, căci bebe creşte foarte repede şi nu vei avea ce face cu ele.

Citește și: Trimestrul al treilea de sarcină: ce analize și investigații medicale trebuie să faci

Oricând după săptămâna 35, micuţul poate coborî în pelvis, pregătindu-se de naştere. Asta înseamnă că vei putea respira mai uşor, dar, pe de altă parte, şi că vei face mai multe vizite la toaletă (din cauza presiunii mari pe vezica urinară). Nu te gândi că o soluţie ar fi să bei mai puţine lichide – deshidratarea poate duce la contracţii uterine. În schimb, poţi bea mai puţin înainte de culcare.

Citește și: Travaliu si nastere. 4 lucruri de retinut

Tot acum e posibil ca sânii tăi să producă colostru (vei găsi mici pete pe sutien). Aceasta este prima hrană a bebeluşului, laptele matern din primele 48 de ore, care conţine mulţi anticorpi, vitamine şi minerale dar şi alţi nutrienţi importanţi, toate în combinaţii unice! De ajutor îţi vor fi tampoanele de sân.
Din săptămâna 35, doctorul te va chema la controale săptămânale.
★ Stabileşte, la seviciu, data de la care vrei să intri în concediu prenatal, gândeşte-te ce tip de concediu de creştere a copilului alegi şi află care este suma pe care o vei încasa lunar cât stai acasă.
★ Caută un consultant în lactaţie, care să te ajute în primele săptămâni şi care să te înveţe cum poţi depăşi eventualele probleme.

Citește și: Alăptarea, explicată de consultantul în lactaţie

★ Alege un pediatru. Chiar dacă în spital bebe va fi verificat de neonatolog, odată ajunşi acasă, va trebui să primiţi cât mai repede vizita unui pediatru.

★ Ia în considerare efectuarea zilnică a masajului perianal. Deşi nu e chiar plăcut, scade şansele de a avea nevoie de epiziotomie.

★ Vrei să-i recoltezi celule stem? Ar cam fi timpul să alegi o bancă de stocare şi să stabiliţi toate detaliile, dacă nu ai făcut-o deja.

★ Discută cu mama, soacra, sora sau cumnata… de fapt, cu orice persoană de încredere pe ajutorul căreia să te bazezi în primele săptămâni de viaţă ale bebeluşului.

★ Cumpără-ţi câteva sutiene şi cămăşi pentru alăptat – sunt foarte utile!

Cum crește bebe

Săptămâna 33. Puiul tău începe să arate ca un adevărat bebeluș, în sensul în care nu mai este atât de ridat, pe măsură ce își face depozite de grăsime. De acum ia în greutate destul de mult, cam 250 g pe săptămână.

Săptămâna 34. Bebe inspiră deja adânc, poate clipi, ţine ochii deschişi când e treaz şi închişi când doarme. Pupilele i se dilată şi contractă ca reacţie la lumină. Are aproximativ 45 cm şi 2.200 g.

Săptămâna 35. E tot mai îngrămădit în burtică puiul tău, așa că nu prea mai are loc să se miște. Dar și când o face, simți niște lovituri zdravene! Are cam 46 cm și 2.400 g.

Săptămâna 36. Felicitări! La sfârșitul acestei săptămâni, puiul tău va fi considerat “la termen”. Este grăsuț și rotunjor, are musculatura puternică… se pregătește să dea piept cu lumea! Și încă ceva: până acum ar fi trebuit să se întoarcă cu căpșorul în jos.

Săptămâna 37. Organele interne sunt pregătite să funcţioneze singure, fără ajutor. Fătul se aşază în poziţie de naştere (dacă nu a făcut-o deja). Are 48 cm şi 2.700 g. De acum câştigă aproximativ 225 g săptămânal, până la naştere.

Text: Echipa Femeia.

Foto: iStock.com

Comments

comments