Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina pe săptămâni: săptămânile 38-40

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 38-40

Sarcina pe săptămâni

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, pe nesimțite, se petrec o mulţime de schimbări în organismul tău. Am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul celor 40 de săptămâni. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Săptămânile 38-40

Ce se întâmplă cu mami?
Ultima sută de metri… O sarcină este considerată la termen odată trecut pragul de 38 de săptămâni. Aşa că fă-ţi bagajul de maternitate (dacă nu e gata încă), căci nu se ştie niciodată când decide puiul să-şi facă apariţia!

Dacă apar contracţiile, sună-ţi doctorul sau porneşte direct către spital atunci când acestea au loc la fiecare 10 minute ori dacă ţi se rupe apa. Înseamnă că a sosit clipa întâlnirii mult aşteptate!

Citește și: Ajut-o pe proaspăta mămică: învață să fii un tată bun!

Ți s-a rupt apa? În filme, travaliul se declanșează inevitabil cu o mare revărsare de ape, ca să zicem așa. În realitate însă, asta nu se întâmplă decât în aproximativ 10% din cazuri. De obicei, primele care apar sunt contracțiile, iar apa (membranele, adică) e posibil să nu se rupă până aproape de momentul nașterii. Chiar dacă se întâmplă să ți se rupă apa, asta nu înseamnă automat că travaliul se va declanșa în secunda următoare (ar trebui, totuși, să îți suni doctorul care a urmărit sarcina). Cu toate acestea, deoarece riscul de infecții crește în acest caz, majoritatea doctorilor preferă să inducă travaliul în următoarele 24 de ore, pentru a nu-și asuma riscuri inutile.

Citește și: Lăuzia și complicațiile ei: cum le recunoști și le faci față

Cum crește bebe

Săptămâna 38. Organele funcționează complet, iar bebe e gata să se nască! La sfârșitul acestei săptămâni, majoritatea bebelușilor au cam 3 kg și 49 cm. Continuă însă să-și facă depozite de grăsime, așa că încă mai crește!

Săptămâna 39. Stratul de lanugo dispare aproape în totalitate. Bebe „bea” aproximativ 400 g de lichid amniotic pe zi şi sughite frecvent.

Săptămâna 40. Bebe deja e mai grăsunel şi arată ca un bebeluş normal. Dacă nu a făcut-o încă, poate oricând să-şi scoată capul în lume. Aşteptarea ta a luat sfârşit! Dacă totuși nu se întâmplă așa, e posibil ca medicul să recomande inducerea travaliului.

Text: Echipa Femeia.

Foto: iStock.com

Comments

comments