Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina pe săptămâni: săptămânile 4-7

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 4-7

Sarcina pe săptămâni

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, pe nesimțite, se petrec o mulţime de schimbări în organismul tău. Am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul celor 40 de săptămâni. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Săptămânile 4-7

Ce se întâmplă cu mami

Bun venit, sarcină! Oboseală? Sâni sensibili şi dureroşi? Greaţă? Balonare? Nevoia frecventă de a urina? Oricare dintre acestea se numără printre simptomele iniţiale ale sarcinii. Deşi mare lucru nu poţi face pentru a le elimina cu desăvârşire, există mici trucuri pentru fiecare.

De exemplu, un sutien special care îţi oferă un extrasuport anatomic va reduce disconfortul de la nivelul sânilor (aceştia îţi cresc cu aproape o mărime în primele săptămâni).
Dacă suferi de pe urma greţurilor, nu-ţi face griji că l-ar putea afecta şi pe bebe – sunt rare cazurile de sarcină toxică. De fapt, există anumite dovezi că această stare de greaţă poate fi de fapt un lucru bun, deoarece indică un nivel mai mare de hormoni de sarcină şi un risc mai mic de avort.
Starea de rău se diminuează sau dispare până la începutul celui de-al doilea trimestru (de cele mai multe ori); între timp, mănâncă puţin şi des, evită alimentele grase sau condimentate şi orice miros te deranjează.
Deşi nu există dovezi medicale, multe viitoare mămici spun că terapiile alternative le ajută (precum acupunctura, medicamente homeopate sau hipnoză). Ghimbirul şi lămâia sunt, de asemenea, aliaţi de nădejdie. Dacă suferi de greaţă severă sau verşi în exces apare riscul de deshidratare, aşa că anunţă-ţi doctorul despre ce ţi se întâmplă.

Acum ar trebui să-ţi faci programare la ginecolog. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar nu mai târziu de 10 săptămâni.

Începe să faci exerciţii Kegel – sunt eficiente pentru prevenirea incontinenţei urinare (o problemă comună în timpul sarcinii şi după naştere), dar îţi şi întăresc musculatura pelvină, pregătind-o de naştere. Strânge din muşchii pelvini (ca atunci când simţi o nevoie urgentă de a urina), apoi relaxează-te şi tot aşa, repetă mişcările de câteva ori.

Nu uita! Toxoplasmoza este o afecţiune cauzată de un parazit, ce se poate transmite şi fătului, provocându-i probleme la creier, ochi şi inimă. Parazitul poate fi „luat” prin contactul cu fecalele pisicii sau prin consumul de alimente insuficient preparate sau nu foarte bine spălate. Aşa că frige bine carnea, spală temeinic fructele şi legumele şi poartă mănuşi când umbli la litiera pisicii.

Fă mişcare! Sfatul experţilor pentru gravide este să facă mişcare cel puţin 30 de minute dacă nu în fiecare zi, măcar de câteva ori pe săptămână. Astfel, scade riscul de apariţie a durerilor de spate, a edemelor sau a constipaţiei, unde mai pui că nici nu vei lua prea mult în greutate. În plus, sportul previne diabetul gestaţional. Nu doar tu beneficiezi de pe urma mişcării – şi bebe va fi mai sănătos. Indiferent de tipul de exerciţii pe care îl alegi, nu te suprasolicita şi opreşte-te de îndată dacă ai ameţeli, faci edeme sau cârcei la gambe. Anunță medicul dacă te doare capul sau ai scurgeri vaginale (sub formă de sângerări sau lichid amniotic).

Citește și: Vitamine și minerale: cât sunt de importante în sarcină

Cum crește bebe

Săptămâna 4. Oul fertilizat (zigotul adică) se implantează în pereţii uterului; încep să se formeze placenta şi cordonul ombilical.

Săptămâna 5. Tractul gastrointestinal, măduva spinării, inima, creierul, sângele şi vasele sanguine încep să se formeze. Embrionul are între 1,4 şi 3,17 mm, măsuraţi de la cap la noadă (aşa se măsoară până înspre a 13-a săptămână).

Săptămâna 6. Inima începe să pompeze sânge, iar tubul neuronal (care va deveni şira spinării) se închide – de aceea este esenţial acidul folic. Embrionul capătă forma literei „C”, apar muguraşii mâinilor şi picioarelor, iar pielea este translucentă. Măsoară cam 6,3 mm.

Săptămâna 7. Capul reprezintă cam 1/3 din dimensiunea totală a embrionului. Creierul şi faţa se dezvoltă rapid, iar nările şi cristalinul ochiului încep să se formeze. Muguraşii mâinilor continuă să crească şi încep să se formeze palmele. Măsoară cam 8,5 mm.

Citește și:

Text: Echipa Femeia.

Foto: istock.com

Comments

comments