Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sarcina pe săptămâni: săptămânile 8-13

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 8-13

Sarcina pe saptamani

Din momentul în care vezi testul de sarcină pozitiv, începi să numeri zilele până când îţi vei putea ţine puiuţul în braţe. În tot acest timp, pe nesimțite, se petrec o mulţime de schimbări în organismul tău. Am făcut pentru tine un ghid, sarcina pe săptămâni, ca să vezi exact ce se întâmplă cu tine şi cu bebe pe parcursul celor 40 de săptămâni. Plus câteva trucuri şi sugestii ca tu să te bucuri de nouă luni uşoare, dar şi foarte sănătoase.

Sarcina pe săptămâni: săptămânile 8-13

Ce se întâmplă cu mami

Primele teste. La prima vizită în cabinetul medicului ginecolog, acesta o să asculte cu ajutorul ultrasunetelor, ritmul cardiac al bebeluşului. Pe lângă faptul că e un moment extrem de emoţionant, este şi foarte reconfortant: din momentul în care se înregistrează şi se aude acel sunet, se consideră că riscul de avort scade cu aproape două procente. Tot acum, doctorul îţi va comunica data probabilă a naşterii, deşi sunt foarte puţine cazurile (cam 5%) în care această dată se şi respectă.

Citește și: Medicamente permise/interzise în timpul sarcinii

Iată ce ar trebui tu să faci undeva în acest interval:

Teste de sânge, pentru determinarea grupului sangvin şi al Rh-ului tău, dar şi pentru depistarea HIV, sifilis, hepatită virală de tip B, varicelă şi rubeolă.

Screeningul primului trimestru, care stabileşte vârsta sarcinii şi estimează riscul de probleme cromozomiale (sindrom Down, trisomia 18, defecte cardiace etc.). Când rezultatul arată că vă situaţi la „risc înalt”, adică „screening pozitiv”, ar trebui să faci în continuare testul triplu (între săptămânile 14-21 de sarcină) urmat de teste de diagnostic, precum amniocenteza.

Teste de urină, care vin să semnaleze bacterii ce provoacă infecţiile urinare sau candidoze dăunătoare fătului. Ele se recomandă a fi făcute destul de des. Primul test de urină se efectuează odată cu prima vizită prenatală şi se repetă de cel puţin două ori, mai întâi în trimestrul II, apoi în trimestrul III.

★ Începând cu săptămâna 12, uterul tău creşte în ritm accelerat şi începe să se extindă dincolo de oasele pelvine. Cu alte cuvinte, începe să ţi se vadă un pic burtica. De acum încolo, stai departe de orice activităţi care implică risc de cădere sau traumă abdominală (poartă mereu centura de siguranţă în maşină!) şi evită a sta întinsă pe spate atunci când faci gimnastică (fătul aflat în creştere puune presiune pe venele tale şi se reduce astfel fluxul de sânge care ajunge la uter).

Citește și: Ce investigații și analize medicale trebuie să faci în primul trimestru de sarcină

Cum crește bebe

Săptămâna 8. Apare activitatea undelor cerebrale şi se formează degetele la mânuţe şi picioare. Plămânii, urechile, ochii, buza superioară şi nasul prind formă. Corpul începe să se îndrepte şi apar mişcări subtile. Măsoară cam 13 mm.

Săptămâna 9. Inima s-a format aproape în totalitate. Se formează şi pleoapele, la fel şi foliculii de păr. Bebe poate începe să sughită. Degetele nu mai sunt lipite, cresc oasele mâinilor, începe să-şi atingă faţa cu mânuţele şi-şi mişcă picioarele. Are cam 1,9 cm lungime.

Săptămâna 10. Pleoapele sunt închise, pentru a proteja ochişorii. Fătul începe să exerseze mişcările respiratorii, deşi primeşte oxigen prin cordonul ombilical. Pielea nu mai este atât de translucentă şi încep să se formeze organele genitale. Bebe are acum cam 3,20 cm.

Săptămâna 11. Aproape toate organele sunt formate şi încep să funcţioneze, iar organele genitale se diferenţiază clar în funcţie de sex. Capul este aproape cât jumătate din corp. Bebe oftează, se întinde, îşi mişcă capul şi-şi suge degetul. Are 5 cm lungime.

Săptămâna 12. Faţa lui arată tot mai umană. Bebe are 7,5 cm, de la cap la călcâie.

Săptămâna 13. Nasul şi buzele sunt complet formate, iar fătul începe să producă şi să excreteze urină.

Citește și:

Text: Echipa Femeia.

Foto: Istock.com

Comments

comments