
„Sarcina şi cezariana numărul trei la peste 40 de ani? Ce părere aveţi despre această situaţie – scenariu realizabil sau nu ?”, l-am întrebat pe dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. În mod normal, sunt posibile trei operaţii de cezariană, a explicat acesta, cu menţiunea că, având în vedere şi vârsta, e bine că sarcina să fie urmărită cu atenţie, iar operaţia să fie efectuată de cineva cu experienţă. În continuare, citeşte patru recomandări pe care dr. Vythoulkas a ţinut să le facă cititoarelor care-şi doresc să devină mămici şi au peste 35 de ani sau un „istoric” de operaţii de cezariană.
#1 Sarcina după 35 de ani trebuie monitorizată şi mai atent decât anterioarele (risc crescut de malformaţii genetice la făt)
Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât este mai probabil să apară malformaţiile genetice la făt. De aceea, pentru sarcinile de după 35 de ani este recomandată amniocenteza, o analiză minim invazivă, care constă în introducerea unui ac subţire în cavitatea uterină, pentru a se extrage lichid amniotic şi a stabili dacă bebeluşul suferă sau nu de anumite anomalii genetice.
„La 25 de ani, procentul de ovocite cu anomalii genetice ale unei femei este de 20%, iar 80% sunt sănătoase, dar după 40 de ani, acest proces se inversează. Şi acest lucru e normal, e un firesc al materialului genetic al femeii (spre deosebire de cel al bărbatului, care se reînnoieşte o dată la 3 luni, deci pentru el nu este o problema să conceapă şi la vârste mai înaintate)”, explică dr. Andreas Vythoulkas.
#2 Şansele unei sarcini se reduc pe măsură ce înaintezi în vârstă
După 30 de ani, femeii îi mai rămân doar 12% din cele aproximativ doua milioane de ovule disponibile iniţial. După 40 de ani, procentul scade până la 3%. Odată cu micşorarea rezervei de ovule şi şansele instalării unei sarcini se reduc. Potrivit Societăţii Americane de Medicină Reproductivă, la 30 de ani, o femeie sănătoasă are 20% şanse într-o lună să conceapă un copil. La 40 de ani, şansele scad până la 5%, arătam în fertilizarea in vitro cu ovocite donate.
#3 Operaţia de cezariană este o operaţie mare
Operaţia de cezariană este o operaţie mare, cu implicaţii deosebite asupra organismului în ceea ce priveşte refacerea, de aceea este bine să fie făcută atunci când o impun condiţiile medicale. Nu este o banală intervenţie, ea poate fi făcută fie cu anestezie generală, fie cu anestezie epidurală şi trebuie să ne gândim că numai aceasta şi tot reprezintă un stres pentru organism. Recuperarea după operaţia de cezariană este ceva mai anevoioasă decât după naşterea normală, care este un proces natural, din care organismul îşi revine mult mai repede.
#4 Maxim 3 operaţii de cezariană!
„Depinde foarte mult de uterul femeii, dar în mod normal se pot face trei operaţii de cezariană, fără a există riscuri. Cea de-a treia sarcină trebuie însă supravegheată mai atent, pentru că există deja riscul unei rupturi uterine”, atenţionează dr. Vythoulkas.
Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF.com