
Cu siguranţă, ai auzit de multe ori că este interzisă sarea la bebeluși și că nu e voie să o adaugi în mâncarea lui. Dar ştii de ce?
Sarea la bebeluși este interzisă în primul rând deoarece rinichii săi sunt insuficient dezvoltaţi pentru a procesa o cantitate prea mare de sare. Odată începută diversificarea alimentației, nu înseamnă că puiul tău poate mânca precum un om mare. Este un omuleț mic, cu pretenții mari când vine vorba despre alimentația corectă.
Legumele şi fructele conţin suficientă sare. De aceea, nu este indicat să adaugi şi tu. După vârsta de un an, un praf de sare este suficient pentru a condimenta mâncarea.
Citeşte şi Ciorbă de vită pentru copii
Ce spun specialiştii despre sarea la bebeluşi
Nu este nevoie să adaugi sare în mâncărica bebelușului tău, deoarece mititeii au nevoie de o cantitate destul de mică de sare. Și, între noi fie vorba, dacă te gândești cumva că puiul e nemulțumit de faptul că, fără sare, mâncarea nu are niciun gust, află că dragul de el nici măcar nu face nicio diferență. Nici măcar nu își dă seama că mâncarea nu are sare… Până la 12 luni necesarul zilnic este de numai un gram de sare pe zi (0,4 grame de sodiu) și asta deoarece rinichii nu sunt suficient de dezvoltați pentru a face față unei cantități mai mari decât aceasta. De altfel întregul lui sistem digestiv este încă fragil, dar în special rinichii! Un consum de sare la această vârstă fragedă expune copilul la riscuri imediate dar și pe termen lung (hipertensiune arterială, obezitate, insuficiență renală). Sarea extrage apa din sânge şi o depozitează în celule, de aceea copilul are edeme la nivelul feţei şi membrelor inferioare. Sarea este greu de digerat, ajungând să irite stomacul, ceea ce duce în timp la afecţiuni digestive precum gastrită, ulcer, boală de reflux.
Citeşte şi Pui cu ghimbir, un fel principal savuros
Concluzie: Evită produsele alimentare care abundă în sare (preparatele conservate, mezelurile, murăturile, crenvurştii, tocăturile prăjite)!