Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bebe și-a murdărit hăinuțele? Scapă ușor de pete!

Bebe și-a murdărit hăinuțele? Scapă ușor de pete!

Fie că e vorba de mâncare, carioci sau chiar treburi murdare din scutec, hăinuţele piticului se vor murdări inevitabil. Există însă soluţii pentru a scăpa de pete încăpăţânate.

Pete de mâncare

Suc de fructe. Freacă cu apă rece pe pete, apoi spală hăinuța la temperatura obişnuită (citeşte eticheta şi respectă indicaţiile fabricantului). Dacă petele persistă (şi materialul îţi permite) foloseşte un pic de înălbitor fără clor. Înainte de a o usca, toarnă apă clocotită peste pete pentru a dizolva orice urmă de zahăr ar mai fi rămas, căci acesta lasă uşoare urme maronii.
Ciocolată. Răzuieşte întâi ciocolata.  Folosind câteva picături de soluţie anti pete freacă ușor urmele rămase, apoi bagă hainuţa în maşina de spălat. Încă are pete după ce s-a uscat? Amestecă două linguri de borat de sodiu (borax) şi două căni de apă caldă (nu fierbinte), apoi tamponează cu ajutorul unui burete. Clăteşte bine şi pune-o la uscat.
Grăsime. Acoperă pata cu bicarbonat de sodiu pentru a o „usca”, apoi freacă zona cu o periuţă, îndepărtează praful şi aplică peste urme o soluţie de îndepărtare a petelor plus un strop de detergent de vase. Lasă-le să acţioneze, apoi spală hăinuţa la maşina de spălat.
Petele proaspete de cacao de pe ţesăturile de orice natură se umezesc cu apă, apoi se freacă uşor locul respectiv cu sare fină de bucătărie şi puţină glicerină, după care se şterge sau se spală cu multă apă.
Fructe şi legume. Pete proaspete de fructe roşii se pot înlătura uneori prin simpla spălare cu multă apă caldă. Dacă nu se iese, foloseşte o soluţie de acid citric (80 g acid la 1 litru de apă). Petele de pe ţesăturile colorate se pot elimina cu un amestec de gli­cerină pură şi gălbenuş, aplicat pe locul respectiv şi lăsat câteva ore, după care spălat cu multă apă caldă.

cum scapi de pete
Foto: Guliver / Thinkstock

 
Lămâia este foarte eficientă în eliminarea petelor. Freacă pata cu zeamă de lămâie, apoi lasă hăinuţa peste noapte, în apă rece.

 

De la joacă

Creioane. Aşează materialul cu pata în jos pe un teanc de prosoape de hârtie şi toarnă câteva picături de solvent pe bază de ulei sau vaselină. Așteaptă câteva minute să acţioneze, întoarce materialul pe partea cealaltă (cu pata) şi pune iar vaselină. Spală cu detergent lichid de vase, ca să îndepărtezi partea uleioasă, apoi spală hăinuţa cu detergent de rufe, în apă cât mai caldă.
Plastilină. Îndepărtează întâi bucăţile de plastilină rămase lipite, apoi lasă pata să se usuce bine de tot. Freacă zona cu o periuţă. Plastilina este solubilă în apă, aşa că foloseşte săpun şi apă caldă pentru a elimina orice urmă. Nu folosi apă fierbinte pentru a îndepărta bucăţelele de plastilină, căci se lichefiază şi nu vei face altceva decât o mizerie şi mai mare!
Iarbă. Aplică peste pete un detergent lichid sau un amestec din detergent pudră şi apă. Lasă-l să acţioneze 30 de minute şi spală cu apă rece înainte de a-l băga la programul obişnuit, în maşina de spălat. Dacă persistă mursăria, foloseşte un disc demachiant şi tamponează zona cu un amestec din o parte oţet alb sau amoniac şi două părţi apă, apoi spală în apă caldă. Sau freacă pata cu alcool.
Cerneală sau marker. Aşază materialul cu pata în jos pe un teanc de şerveţel. Foloseşte-te de un disc demachiant pentru a tampona zona cu alcool medicinal. Repetă până dispare pata apoi spală haina la maşină, folosind un detergent puternic. Petele proaspete de cerneală se pot îndepărta cu zeamă de lămâie, sau lapte cald.

cum scapi de pete
Foto: Guliver / Thinkstock

Dacă înmoi zona pătată într-un pahar sau bol cu lapte, timp de o oră, ai să vezi că petele dificile, precum cerneala, se scot mai uşor.

Pete de la… bebe

Vomă. Freacă urmele cu apă rece şi aplică un detergent sau o soluţie pentru îndepărtarea petelor. Spală hăinuţa în apă caldă cu un detergent. Dacă pata e uscată, foloseşte apă amestecată cu amoniac.
Sânge. Nu ai o chiuvetă la îndemână? Foloseşte-te de propria salivă. Aceasta are o enzimă care „sparge” proteinele din sânge. Dacă eşti acasă, spală cât mai repede pata cu apă rece, apoi cu apă şi săpun. Dacă urmele de sânge s-au uscat şi au pătruns adânc în ţesătură, pune hăinuţa la înmuiat în apă rece amestecată cu sare sau amoniac, timp de 10-15 minute, apoi spal-o normal.
Murdărie.. din scutec. Îndepărtează urmele de fecale, apoi lasă hăinuţa la înmuiat, 15 minute în apă călduţă cu detergent lichid şi amoniac. La fel şi în caz de urină… foloseşte acest amestec pentru a îndepărta petele gălbui. Spală apoi la maşină, la o tempertaură mai înaltă, pentru e elimina microbii sau bacteriile ori, dacă ţesătura nu permite, foloseşte o soluţie de îndepărtare a petelor care şi sterilizează.
Foto: Guliver/ Thinkstock; 123RF

Comments

comments