Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Scaunul la bebelus. Ce spune acesta despre sanatatea puiului tau

Scaunul la bebelus. Ce spune acesta despre sanatatea puiului tau

In general, scaunul la bebelus (in prima luna) are culoarea galben-aurie, sunt semi-lichide, cu grunji de lapte. Nu orice modificare trebuie sa te ingrijoreze. Afla ce e normal si ce nu in scutecul puiului tau.

Diareea

Ce-i normal: Uneori, scaunul diareic apare imediat ce copilul este pus la san, dupa primele inghitituri de lapte, caz in care vorbim de diareea postprandiala. Aceasta nu este provocata de o cauza infectioasa, ci de imaturitatea sistemului digestiv. Vei observa o evacuare mai rapida a continutului intestinal, fara ca acesta sa fi fost complet digerat. Acest fel de diaree se vindeca de la sine, pe masura ce puiul inainteaza in varsta.

Ce te alerteaza: Exista si diareea produsa de subalimentare. Aceasta este insotita de agitatie, copilul nu doarme linistit, ca dupa o masa indestulatoare, se trezeste repede si plange de foame, nu se dezvolta. Fa o programare la medic!

Constipatia

Ce-i normal: Laptele matern se digera foarte bine, de aceea e posibil ca la unii copii cu metabolism accelerat, acest lapte sa nu lase resturi din care sa se formeze materii fecale. Asadar, aparitia unui scaun o data pe zi sau chiar o data la doua zile este absolut normala.

Ce te alerteaza: In cazul in care puiul tau are abdomenul umflat si suge mai putin decat de obicei, inseamna ca are un disconfort si trebuie consultat medicul.

Scaun la bebelus cu sange

Ce-i normal: Daca se intampla sa gasesti firisoare de sange in scutec, nu intra in panica. E posibil ca puiul sa aiba fisuri anale. Acorda mai multa atentie toaletei in aceasta zona si schimba scutecul mai des.

Ce te alerteaza: In cazul in care scaunele sunt de culoare neagra, cu sange si miros urat, e posibil sa existe o afectiune a colonului.

Scaune grase

Ce-i normal: Dimineata, dupa odihna de noapte, glanda mamara produce mai mult lapte, iar spre seara, cantitatea descreste. De aceea nu este neobisnuit ca scaunele puiului tau sa fie mai bogate in prima parte a zilei.

Ce te alerteaza: Fecalele puiului sunt uleioase si lucioase? Este posibil sa nu asimileze grasimile bune din lapte.

 

DE RETINUT! Scaunele copilului tau evolueaza continuu in primul an de viata. Cu toate acestea, in caz de dubiu, nu ezita sa ceri sfatul medicului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns