
Pregatiri si precautii
- Inainte de toate, pregateste tot ce ai nevoie pentru schimbatul bebelusului. In nici un caz nu-l vei aseza pe masa de schimbat si apoi vei cauta lucrurile necesare acestei operatiuni. Bebelusul nu trebuie lasat nici o clipa fara supraveghere.
- Ruleaza cu ambele maini camasuta, bluza sau body-ul pana la talie. In primele luni, puiului tau nu-i place sa stea prea mult dezbracat.
Prima grija
- Dezlipeste „ariciul” de la pampers. Daca copilul se misca mult, ai grija sa nu i se lipeasca de piele.
- Cu o mana tine-i ambele picioruse, in timp ce cu cealalta indepartezi „murdaria” cu miscari de stergere, folosind pampersul sau scutecul.
- Inainte de a arunca scutecul, repeta inca o data stergerea, folosind o parte curata a acestuia.
Masuri de securitate
- Pune sub bebelus un prosop curat, absorbant, pentru orice eventualitate: s-ar putea sa-i placa sa pozeze „nud” si sa-si exprime satisfactia printr-un alt pipi.
Spalatul
- Foloseste un sapun solid sau lichid fara parfum sau alcool si o manusa curata, pe care o pastrezi numai pentru toaleta acestei zone.
- Sapuneste ambele fete ale manusii si foloseste-le alternativ.
Cum faceti toaleta
- Incepe miscarea dinspre partea mai curata – burtica bebelusului – si continua in jos, spre partea murdara.
- Daca este vorba de o fetita, curatarea se face dinspre vulva spre fese, pentru a reduce riscul aducerii in zona genitala a germenilor din materiile fecale. Pentru aceasta, poti folosi in locul manusii o bucata dintr-o tesatura fina de bumbac care curata mult mai bine pliurile vulvare si nu irita. Nu uita sa schimbi „carpa” ori de cate ori este nevoie!
Folosirea servetelelor
- Daca nu esti acasa, foloseste servetelele umede, care iti permit sa schimbi bebelusul fara apa. Atentie insa: nu este indicata folosirea lor atunci cand fesele sunt iritate!
Stergerea
- Dupa ce ai spalat bine pielea bebelusului, ai grija sa nu ramana umeda. Stergerea se face in aceeasi ordine ca si toaleta.
- Pentru sters, ajuta-te de un prosop moale.
- Tamponeaza cu miscari blande pielea copilului, avand grija sa nu uiti pliurile, pentru ca in aceste locuri umiditatea restanta produce frecvent „maceratii”.
- Nu freca niciodata pielea bebelusului, deoarece se irita foarte usor.
Daca apar iritatii
- Urina bebelusului poate irita cu usurinta fesele lui, de aceea este bine sa aplici o crema pe baza de zinc. Aceasta face un ecran protector intre piele si pampers sau scutec. Daca iritatia persista, cere sfatul pediatrului pentru alegerea unei creme adecvate.