Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Şcoala de acasă. Lecţii pe care trebuie să le înveţe în cei şapte ani de acasă

Şcoala de acasă. Lecţii pe care trebuie să le înveţe în cei şapte ani de acasă

Şcoala de acasă vine cu zestrea ei proprie de cunoştinţe. Iată câteva lucruri pe care copilul trebuie să le înveţe acasă, înainte de a merge la şcoală.

Politeţea

„Bună ziua”, „mulţumesc”, „te rog” – sunt cuvinte magice care îţi arată că micuţul este politicos. Dar bunele maniere nu sunt doar ceva de faţadă. Ele sunt, de fapt, partea vizibilă a icebergului numit respect.
Politeţea se învaţă treptat: începând cu acel mulţumesc pentru masă, trecând prin formulele obişnuite de salut (dacă tu saluţi, salută şi el) şi terminând cu o atitudine de deschidere, solidaritate şi respect faţă de ceilalţi.
Învaţă-l că acele cuvinte magice sunt mai mult decât simple formule, pe care le repetă doar pentru că aşa l-a învăţat mami. Explică-i, pe măsura puterii lui de înţelegere că sunt semnul recunoaşterii valorii celuilalt.

Compasiunea

Învaţă-ţi copilul să se gândească şi la sentimentele celorlalţi. Cu timpul, chiar şi un copil mic va sesiza că vorbele şi faptele lui îi pot face pe cei din jur fie să râdă, fie să se întristeze.
Fără empatie, micuţul nu va realiza că poate răni pe altcineva şI nici nu va puteada dovadă de sensibilitate faţă de nevoile sau opiniile celorlalţi.
Citeşte-i o carte în care pesonajul principal se confruntă cu o problemă (de exemplu, ceilalţi râd de el) şi întreabă-l cum crede că s-ar simţi dacă ar fi el în locul copilului din poveste. Vorbeşte-i despre sentimentele celorlalţi şi încurajează-l să se exprime liber.

Onestitatea

Unii copii mint în legătură cu vârsta lor, pentru că vor să pară mai mari. Alţii fabulează, povestesc lupte imaginare. Şi mai sunt şi cei care spun lucruri care nu s-au întâmplat doar pentru a testa reacţia părinţilor. Dar să ştii că abia de la 4-5 ani se poate vorbi de minciună intenţionată. Şi abia după 7-8 ani, dacă problema persistă, devine serioasă.
Poate pare banal, dar important este ca tu însăţi să fii onestă. Nu-i da ocazia de a replica: „dar şi tu minţi! Eu de ce nu am voie?” Nu ţipa şi nu-l ameninţa – de frica ta va trece dintr-o minciună ân alta.
Câştigă-i încrederea, vorbeşte-i calm, aşa încât să realizeze că, discutând, orice problemă se poate rezolva.

Dragostea

Iubirea este cel mai frumos lucru, iar voi sunteţi cei care îl veţi învăţa despre asta. Arată-i mereu că ai încredere în el şi îi eşti alături când are nevoie de ajutor. Nu uita că tu şi tati sunteţi primele sale modele de iubire între doi parteneri, aşa că… purtaţi-vă frumos! Lasă-l pe copilul tău să te vadă că îţi exteriorizezi dragostea şi afecţiunea faţă de membrii familiei voastre şi nu lăsa să treacă nicio zi fără să-ţi exprimi afecţiunea faţă de el.

Responsabiliatea

Organizat? Responsabil? Pare absurd să ceri aşa ceva unui micuţ care abia poate pronunţa cuvântul respectiv. Treptat, cu răbdare, va trebui să-l înveţi şi asta. Ţine cont că micuţul este la vârsta la care ânvăţarea se face urmând un model concret. Arată-i ce are defăcut. Formarea unei deprinderi cere exerciţiu, însă nu oricum: copilul învaţă prin activităţi care-i fac plăcere. Ziua începe cu un sărut, un bună dimineaţa şI cu spălatul pe faţă. Apoi, pregătirea şi aşezarea mesei. Urmează ora de mers la grădi şi multe altele. Până spre seară, când e vremea ritualului mesei, a spălatului pe dinţi şi a cărţii de somn uşor.
Începe cu lucrurile mărunte. După ce se joacă, învaţă-l să-şI pună jucările în cutia lor. Când se întoarce de la joacă, e bine să-şi pună şosetele murdare în coşul de rufe, nu împrăştiate peste tot. Când se ridică de la masă, arată-i cum să pună farfuria murdară în chiuvetă. şi tot aşa… Pe măsură ce creşte, îI poţI da responsabilităţi noi.
Foto: www.pixabay.com

Comments

comments