Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Scuzaţi-l, este timid…

Scuzaţi-l, este timid…

Cine ştie, poate copilul tău nici nu se consideră timid, dar dacă aude repetat acest lucru va ajunge să creadă acest lucru! Mai mult, el nu percepe timiditatea ca pe un obstacol, o problemă, aşa cum o consideri tu. În loc să-l etichetezi drept un copil timid, spune celor din jur: „Îi ia ceva timp până se obişnuieşte cu persoane sau cu o situaţie nouă.”

Dacă deja a fost etichetat şi se consideră un timid, încearcă să-i schimbi această părere despre sine, prin afirmaţii pozitive. De pildă, atunci când este de faţă, spune prietenilor sau rudelor ce prietenos a devenit, ce gest frumos a făcut în public şi cât de tare îşi dă silinţa să fie sociabil. De asemenea, este foarte important să-ţi sfătuieşti apropiaţii să evite să-l catalogheze drept timid.
Recomandare

Cercetările arată că micuţii ai căror părinti sunt prea insistenţi şi îi obligă să fie sociabili, bat şi mai mult în retragere, devenind foarte timizi. subliniam în Cum iti ajuti copilul sa-si infranga timiditatea. „Copiii timizi simt nesiguranţă şi nelinişte în anumite situatii sociale, în special atunci când părinţii îi forţează să participe la anumite evenimente, lucru care-i face mai nesiguri şi mai putin dispuşi să mai participe la acţiuni de acest fel”, explică specialistul în parenting Tina Payne Bryson pe www.parents.com. În cazul în care copilul tău refuză să facă un lucru justificând ca acesta îl sperie, arată-i că eşti alături de el, pentru a-l face să se simtă în siguranţă, dar nu-l forţa.
Surse: www.babycenter.com, www.parents.com, Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF

Comments

comments