Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Semnal de alarma: violenta asupra copilului

Semnal de alarma: violenta asupra copilului

Salvati Copii trage un semnal de alarma: in 63% dintre familiile din Romania violenta asupra copilului este „solutia“ identificata de catre parinti pentru probleme de comportament sau greselile acestuia.
Este incredibil cum, în România anului 2016, în 6 din 10 familii din România părinţii folosesc violenţa asupra copilului lor! Si eu ma intreb… cum e posibil? Cand copilul e mic, mic, iar tu eşti… mare, mare!

NU asta e SOLUTIA

În vară am asistat la o scenă care m-a… paralizat. M-am blocat pur şi simplu pe moment. Eram în concediu, la mare, în apele internaţionale (ca să zic aşa). Hotelul, plin de străini. Într-o seară aşteptam să înceapă nelipsitul spectacol pentru copii – scaunele aşezate frumos în faţa scenei, părinţii aşezaţi cuminţi pe ele, copii alergând care încotro în aşteptarea momentului. În faţa noastră, o fetiţă cu tăticul ei. Cea mică îşi pierde răbdarea, se suie pe scaun ţinându-se de spătar şi la un moment dat vine buluc peste noi (şi-a pierdut echilibrul şi a picat cu tot cu scaun). Instinctiv am sărit repede să o ajut să se ridice, mai ales că se speriase şi ea destul de tare. Tatăl se întoarce, o vede, o ridică, şi îi dă cu toată puterea o palmă! Dar când zic toată puterea, mă refer la toată puterea unui om masiv ca şi constituţie, cam de 1,90 m înălţime. Cu toată puterea, fără nici un fel de menajamente! Eu am paralizat!!! Dintr-o dată, m-am simţit ca o furnică în faţa unui uriaş. Şi asta în condiţiile în care nu eu primisem palma, chiar dacă i-am resimţit toată puterea. Copilul s-a aşezat pe scaun, cu capul în barbă, cu lacrimile curgându-i pe obraji în cea mai mare linişte! Ca şi cum nu voia să-şi deranjeze tatăl cu vreun scâncet! Iar eu am simţit cum mi se rupe sufletul şi îmi vine să sar în cârca omului și să repet gestul pe care tocmai îl făcuse el. Nu pot să înţeleg! Nu pot! Oricât de mari nervi şi furie ţi-ar provoca copilul într-o anumită situaţie, oricât de tare simţi că te scoate din minţi, mi se pare inacceptabil să ridici mâna asupra lui! Cum vine asta violența asupra copilului??? E doar un copilaş şi tu eşti ditamai omul! E mic, cu mânuţe fragile şi pielicică fină, iar tu ai palmele grele! Iar furia din ochii tăi nu primeşte drept răspuns decât o privire nedumirită, înspăimântată, îndurerată. E copilul tău! Cum ai putea să priveşti acea durere din ochii lui şi să ştii că tu i-ai provocat-o?! Când tocmai tu ar trebui să încerci, măcar la nivel teoretic sau aspiraţional, să stârpeşti de pe lumea asta orice i-ar provoca o aşa durere! Cum?! Încearcă să te priveşti prin ochii lui data viitoare când te repezi urlând la el. Ce vezi? O fiară?

Date alarmante

Mi-am amintit de această scenă când am văzut studiul Salvați Copiii care arată că, în 6 din 10 familii din România violenţa este metoda de educare a copiilor – studiul Salvaţi Copiii „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie arată că, la finalul anului 2014, a fost raportat un număr total de 12.542 de situaţii de abuz asupra copilului sesizate oficial. Dintre acestea 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei. Specialiştii Salvaţi Copiii susţin că aceste cifre nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituţiile de profil.
În acest context, Salvaţi Copiii a lansat o nouă campanie de conştientizare a gravităţii cazurilor de violenţă asupra copilului, campanie care va avea atât o componentă educaţională, cât şi o componentă media prin difuzarea unui spot TV de impact.

Campanie anti violenta asupra copilului

În cadrul acestei campanii, părinţii care sunt interesaţi de educaţie parentală pot participa la o serie de conferinţe pe care Salvaţi Copiii le va organiza în perioada următoare. Vor fi 8 conferinţe de educaţie parentală la care sunt aşteptaţi 3.000 de părinţi.
În cadrul campaniei va fi realizat primul studiu naţional cu privire la incidenţa comportamentelor de bullying între copiii de vârstă şcolară, precum şi o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire şi abordare a situaţiilor de abuz şi discriminare în rândul copiilor de vârstă preşcolară.
„Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atenţia asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecţie, nu doar îi afectăm dezvoltarea şi sănătatea emoţională, dar îl şi învăţăm ceva –îl învăţăm că violenţa este soluţia. Astfel transformăm violenţa într-o lecţie transmisă de la o generaţie la alta“, aratăGabriela Alexandrescu, Preşedinte executiv Salvaţi Copiii.
 

Consiliere gratuită pentru copii şi părinţi

Organizaţia Salvaţi Copiii este unicul furnizor la nivelul societăţii civile de servicii gratuite de consiliere directă pentru copii şi părinţi, în cadrul unei reţele de şase centre de consiliere (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava).
Părinţii şi copiii care au nevoie de consiliere se pot programa pentru şedinţe gratuite şi confidenţiale de terapie, oferite de specialişti la centrele de consiliere din Bucureşti şi din ţară. În următorii trei ani, 8.000 de familii, copii şi părinţi, vor putea beneficia de serviciile consiliere şi psihoterapie.
Este cea de-a şaptea campanie demarată de Salvaţi Copiii România în scopul reducerii fenomenului violenţei asupra copilului. Printre reuşitele acestor acţiuni se numără includerea articolelor care interzic orice formă de violenţă asupra copiilor în Legea 272/2004 (cunoscută ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua împotriva violenţei asupra copilului sau inaugurarea celor şase centre de educaţie şi servicii pentru părinţi, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologică.
Text: Alexandra Tiron
Foto: Thinkstock / Guliver; pixabay.com

Comments

comments