Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Semne care indică carențe de vitamine

Semne care indică carențe de vitamine

Uscăciunea mucoasei oculare sau la nivelul tegumentelor, scăderea acuității vizuale înseamnă o lipsă serioasă de vitamina A.
Vitamina B1 Carența extremă se manifestă prin oboseală, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, tulburări neurologice, psihice, cardiace, digestive.
În caz de malabsorbție digestivă sau un aport alimentar insuficient, carența de B2 se manifestă prin leziuni la nivelul pielii, a mucoaselor, așa numitul perleș – o inflamare a colțurilor guriței, iar la cei mai mărișori chiar și prin crampe musculare.
Lipsa vitaminei B3 este cunoscută drept pelagră și este rară. Se manifestă prin oboseală, scăderea pofeti de mâncare, tulburări digestive, cutanate, psihice, hematologice.
Vitamina B5. Carența apare ca urmare a denutriției severe sau a nutriției doar prin perfuzii. Semne: oboseală, tulburări digestive – grețuri, diaree, dureri abdominale, căderea părului, la cei mărișori – dureri de cap și senzație de arsură, la extremități.
Lipsa vitaminei B6 se manifestă prin scădere în greutate, pielea devine uscată și apar mâncărimi, inflamație la nivelul limbii, anemie, iritabilitate, tulburări neurologice.
Vitamina B12 Carența determină oboseală, pierderea poftei de mâncare, anemie megaloblastică, senzație de arsură la nivelul tegumentelor, pierderi de memorie, limba mai roșie și mai lucioasă.
Vitamina C Carența este responsabilă de apariția scorbutului – cu stări de oboseală, dureri osteoarticulare, edeme, hemoragii, gingivită.
Decalcifierea osoasă este semnul lipsei de vitamina D. Ea provoacă rahitismul. Forme grave de rahitism pot să apară și la prematuri, gemeni, sugari născuți cu greutate mică, dar care apoi au crescut rapid.
Vitamina E Carența se manifestă prin anemie, tulburări neurologice, neuromusculare și oftalmice.
Foto: www.pixabay.com

Comments

comments