Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copilul > Sexul in… 2+1! Ce e sigur si ce nu?

Sexul in… 2+1! Ce e sigur si ce nu?

E luna dragostei, asa ca vorbim de un aspect important al vieţii de cuplu: sexul. CE e sigur si ce nu in perioada sarcinii.
Nu toate femeile experimentează aceleaşi simptome de sarcină, aşa că, în timp ce unele viitoare mămici se trezesc cu un libido crescut, e posibil ca tu să ai parte de exact contrariu, adică diminuarea acestuia până aproape de zero. Ăsta nu e însă un motiv să-ţi faci griji!
Acum că ai aflat că vei avea un bebeluş, s-ar putea să ai cu totul alte lucruri în minte şi să nu te mai preocupe atât de tare sexul sau gradul de intimitate dintre tine şi partener. Nu e chiar ceva neobişnuit chiar să dispară cu totul din „agenda” ta săptămânală. E în rodine, dar ţine minte că, pentru a avea o relaţie împlinită şi fericită pe toate planurile, intimitatea este un aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi. Dacă eşti atât de distrasă încât laşi de pe acum ca viaţa voastră sexuală să dispară cu totul, atunci gândeşte-te cum va fi când bebe îşi face apariţia, iar gradul de oboseală, lipsa de timp şi de intimitate cu partenerul devin lucruri la ordinea zilei!
Noi ţi-am pregătit un ghid, pe trimestre, cu posibilele provocări specifice fiecărei perioade din cele nouă luni, dar şi sfaturi pentru a trece cu bine peste toate.

1. Primul trimestru

Aceasta este una din cele mai dificile perioade ale sarcinii când vine vorba de dorinţă sexuală. Dacă şi tu te numeri printre „norocoase”, înseamnă că ai acum de-a face cu greţurile, dar şi cu starea accentuată de oboseală, ambele specifice perioadei de început ale sarcinii. Ca să nu mai vorbim de avalanşa de trăiri, emoţii şi gânduri pe care le ai încă de când ai văzut cele două liniuţe ale testului de sarcină! E absolut normal ca, deocamdată, singurul tău scop al zilei este să reuşeşti să o închei uşor, să treacă repede, pentru ca apoi să te trânteşti în pat şi să te culci. Pardon, să adormi! Nu e deci de mirare că sexul, mai are de aşteptat. În schimb, ai fi surprinsă că, deseori, şi viitori tătici împărtăşesc acceaşi lipsă de dorinţă ca şi partenerele lor în această perioadă. De ce? Păi tu ai impresia că eşti singura a cărei viaţă urmează să se schimbe? Şi el încearcă acum să se obişnuiască cu noul… statut.
Tocmai de aceea, este important ca voi doi să comunicaţi în permanenţă, cât mai deschis şi mai onest cu putinţă. Nu trebuie să te simţi incomod în această postură şi nici să nu-ţi fie ruşine să abordezi subiectul – până la urmă, sexul te-a făcut să rămâi însărcinată, nu? Spune-i că lipsa ta dorinţă are legătură doar cu faptul că nu te simţi bine fizic şi în nici un caz nu reflectă sentimentele tale pentru el sau faptul că nu-l mai găseşti atrăgător. De asemenea, explică-i că este o fază trecătoare şi că aceste simptome nu te vor însoţi pe întreaga perioada a celor nouă luni. E posibil ca şi partenerul tău să aibă unele întrebări legate de sexul în perioada sarcinii, dacă e ceva sigur sau nu, aşa că va trebui să-i dai asigurări că este perfect în regulă. Cel mai bine ar fi să mergeţi împreună într-o vizită la doctorul ginecolog, care să vă lămurească şi să spulbere orice îndoială. Ţineţi minte că penetrarea în timpul actului sexual nu-i face absolut nici un rău copilului. Cervixul tău este închis cu un „dop” de mucus gros şi sacul embrionar (mai bine zis lichidul amniotic) acţionează ca un tampon protector.
Din punct de vedere fizic, corpul tău trece prin tot felul de transformări şi e posibil ca anumite zone să fie mult mai sensibile – sânii, în special. Fiecare reacţionează diferit la această „sensibilitate” – în timp ce unora dintre femei li se poate părea chiar mai excitant, pentru altele sânii pot fi dureroşi la atingere. Din nou, acelaşi sfat: vorbeşte deschis cu partenerul tău despre acest lucru.
Poziţii. Ţinând cont că deocamdată burtica ta nu a început să ia proporţii, nu există limitări din punctul de vedere al poziţiilor sexuale. Cu toate acestea, nu te aventura să faci echilibristică şi fii atentă să eviţi căzăturile (aşa că uita de fantezia cu masa de bucătărie). Dacă te simţi obosită şi nu ai chef să „munceşti” tu prea mult, poziţia clasică (a misionarului) este cea mai indicată.

2. Al doilea trimestru

Ei, de acum altfel stau lucrurile şi e posibil chiar să îţi crească libidoul. Asta fiindcă modificările hormonale influenţează pozitiv dorinţa ta sexuală. În plus, greţurile matinale ar trebui deja să înceteze (sau măcar să se diminueze în mod simţitor), la fel şi celelalte simptome neplăcute, ceea ce înseamnă că te simţi mai bine şi ai mai multă energie. În plus, acum se produce o creştere a circulaţiei sanguine în zona pelvisului, vaginul tău este mai sensibil şi mai lubrifiat, ceea ce înseamnă şi că resimţi mai multă plăcere în timpul partidelor de amor. Şi nu doar dorinţa creşte, ci şi abilitatea ta de a ajunge mai uşor la orgasm.
În jurul săptămânii 20 de sarcină e posibil să simţi primele mişcări ale fătului. Bebe se poate mişca chiar în timp ce voi faceţi sex, ba chiar este stimulat să facă asta de valul de adrenalină care-ţi indundă organismul atunci când ai un orgasm.
Unele femei experimentează contracţii Braxton Hicks sau chiar uşoare contracţii în timpul sexului şi al orgasmului. Dar acestea sunt o componentă normală a sarcinii după 20 de săptămâni şi nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În mod normal, ar trebui să dispară în câteva minte, maxim o jumătate de oră de la actul sexual.
Poziţii. Dacă şi tu te bucuri de o creştere a libidoului, profită de asta şi simte-te bine alături de iubitul tău. Pe de altă parte, pe măsura ce burtica creşte, va trebui să adoptaţi unele poziţii mai confortabile. Pe asta pică acum accentul. Nu rămâne decât să experimentaţi pentru a vă da seama care este poziţia în care vă simţiţi cel mai bine, atât tu, cât şi partenerul tău. Dacă, din motive medicale, nu poţi face sex, trebuie să discutaţi în amănunt cu medicul.

3. Al treilea trimestru

Pe măsură ce burtica ta e din ce în ce mai… umflată nu te mira dacă libidoul începe din nou să scadă. În acest ultim trimestru, întreg corpul tău se resimte şi apare disconfort mai ales în zona ligamentelor, a muşchilor şi încheieturilor. Ba chiar şi echilibrul îţi poate fi afectat. Dacă există un anumit moment al sarcinii când, într-adevăr, ar trebui s-o iei mai uşor, apoi acesta este!
Până nu demult, se recomanda abstinenţa ca o metodă de a preveni travaliul prematur. Cu toate acestea, acum se ştie foarte clar că sexul nu influenţează riscul de naştere prematură şi tocmai de aceea doctorii nu descurajează actul sexual în această ultimă perioadă a sarcinii. Excepţie fac cazurile în care există complicaţii în sarcină, ca de exemplu în situaţia de rupere prematură a apei sau sângerări vaginale. Vorbeşte cu iubitul tău şi spune-i cum te simţi. Şi ţine minte că intimitatea înseamnă ceva mai mult decât un simplu act sexual – înseamnă îmbrăţişări tandre, mângâieri şi clipe de tandreţe.
Poziţii. Din cauza dimensiunilor din ce în ce mai mari ale burticii, unele poziții sexuale nu mai pot fi puse în practică. Te avantajează dacă stai tu deasupra sau poziţia lingură, aşa încât să nu pui prea multă presiune asupra abdomenului.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments