Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sexul în sarcină: ce e sigur și ce e interzis în perioada de graviditate

Sexul în sarcină: ce e sigur și ce e interzis în perioada de graviditate

sexul în sarcină

Nu toate femeile experimentează aceleaşi simptome de sarcină, aşa că, în timp ce unele viitoare mămici se trezesc cu un libido crescut, e posibil ca tu să ai parte exact de contrariu, adică de diminuarea acestuia până aproape de zero. Ăsta nu e însă un motiv să-ţi faci griji! Suntem diferite, așadar și sexul în sarcină este diferit de la caz la caz.

 

Acum, că ai aflat că vei avea un bebeluş, s-ar putea să ai cu totul alte lucruri în minte şi să nu te mai preocupe atât de tare sexul sau gradul de intimitate dintre tine şi partener. Nu e chiar ceva neobişnuit chiar să dispară cu totul din „agenda” ta săptămânală. E în ordine, dar ţine minte că, pentru a avea o relaţie împlinită şi fericită pe toate planurile, intimitatea este un aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi. Dacă eşti atât de distrasă încât laşi de pe acum ca viaţa voastră sexuală să dispară cu totul, gândeşte-te cum va fi când bebe îşi face apariţia, iar gradul de oboseală, lipsa de timp şi de intimitate cu partenerul devin lucruri la ordinea zilei!

Cât de sigur este sexul în sarcină?

Deși în mentalitatea tradițională sexul și sarcina se exclud, studiile făcute atestă faptul că sexul nu afectează cu nimic o sarcină normală, fiind chiar recomandat. Ce înseamnă însă sarcină normală? O sarcină normală este aceea în care nu există riscul de apariție a unor complicații cum ar fi avortul spontan sau nașterea prematură. Tocmai de aceea, ca să știi ce ai de făcut, e bine să ceri sfatul medicului care îți urmărește sarcina.

Este de menționat faptul că penetrarea în timpul actului sexual nu-i face absolut niciun rău copilului. Cervixul tău este închis cu un „dop” de mucus gros şi sacul embrionar (mai bine zis lichidul amniotic) acţionează ca un tampon protector.

Sexul în sarcină în funcție de fiecare trimestru

Crește nivelul hormonilor, organele sexuale și sânii sunt mai bine irigați, deci, în teorie, mai sensibili. Ceea ce explică amplificarea dorinței, dar asta nu e obligatoriu pentru toată lumea.

Sarcinile sunt atât de diferite de la un caz la altul, încat nu se poate vorbi despre reguli comune. Ca o regulă generală, totuși, dorința evoluează pe măsură ce lunile trec.

Pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta și de la o persoană la alta, ţi-am pregătit un ghid, pe trimestre, cu posibilele provocări specifice fiecărui trimestru din cele nouă luni, dar şi cu sfaturi pentru a trece cu bine peste toate.

1. Primul trimestru

Aceasta este una din cele mai dificile perioade ale sarcinii când vine vorba de dorinţă sexuală. Dacă te numeri printre „norocoase”, înseamnă că ai acum de-a face cu greţurile, dar şi cu starea accentuată de oboseală, ambele specifice perioadei de început a sarcinii. Ca să nu mai vorbim de avalanşa de trăiri, emoţii şi gânduri pe care le ai încă de când ai văzut cele două liniuţe ale testului de sarcină! E absolut normal ca, deocamdată, singurul scop al zilei pentru tine este să reuşeşti să o închei uşor, să treacă repede, pentru ca apoi să te trânteşti în pat şi să te culci. Adică să adormi! Nu e deci de mirare că sexul mai are de aşteptat. În schimb, ai fi surprinsă să afli că, deseori, şi viitori tătici împărtăşesc aceeaşi lipsă de dorinţă. De ce? Pentru că și el încearcă acum să se obişnuiască cu noul… statut.

Tocmai de aceea este important ca voi doi să comunicaţi în permanenţă, cât mai deschis şi mai onest cu putinţă. Nu trebuie să te simţi incomod în această postură şi nici să-ţi fie ruşine să abordezi subiectul – până la urmă, sexul te-a făcut să rămâi însărcinată, nu? Spune-i că lipsa ta dorinţă are legătură doar cu faptul că nu te simţi bine fizic şi în niciun caz nu reflectă sentimentele tale pentru el sau faptul că nu-l mai găseşti atrăgător. De asemenea, explică-i că este o fază trecătoare şi că aceste simptome nu te vor însoţi pe întreaga durată a sarcinii. E posibil ca şi partenerul tău să aibă unele întrebări legate de sexul în perioada sarcinii. Cel mai bine ar fi să mergeţi împreună într-o vizită la doctorul ginecolog, care să vă lămurească şi să spulbere orice îndoială.

Din punct de vedere fizic, corpul tău trece prin tot felul de transformări şi e posibil ca anumite zone să fie mult mai sensibile – sânii, în special. Fiecare reacţionează diferit la această „sensibilitate” – în timp ce unora dintre femei li se poate părea chiar mai excitant, pentru altele, sânii pot fi dureroşi la atingere. Din nou, acelaşi sfat: vorbeşte deschis cu partenerul tău despre acest lucru.

Poziţii. Ţinând cont că deocamdată burtica ta nu a început să ia proporţii, nu există limitări din punctul de vedere al poziţiilor sexuale. Cu toate acestea, nu te aventura să faci echilibristică şi fii atentă să eviţi căzăturile (aşa că uită de tot felul de fantezii). Dacă te simţi obosită şi nu ai chef să „munceşti” tu prea mult, poziţia clasică (a misionarului) este cea mai indicată.

2. Al doilea trimestru

De acum, altfel stau lucrurile şi e posibil chiar să îţi crească libidoul. Asta fiindcă modificările hormonale influenţează pozitiv dorinţa ta sexuală. În plus, greţurile matinale ar trebui deja să înceteze (sau măcar să se diminueze în mod simţitor), la fel şi celelalte simptome neplăcute, ceea ce înseamnă că te simţi mai bine şi ai mai multă energie.
De asemenea, acum se produce o creştere a circulaţiei sanguine în zona pelvisului, vaginul tău este mai sensibil şi mai lubrifiat, ceea ce îți permite să resimţi mai multă plăcere în timpul partidelor de amor. Şi nu doar dorinţa creşte, ci şi abilitatea ta de a ajunge mai uşor la orgasm.

În jurul săptămânii 20 de sarcină e posibil să simţi primele mişcări ale fătului. Bebe se poate mişca în timp ce voi faceţi sex, ba chiar este stimulat să facă asta de valul de adrenalină care-ţi inundă organismul atunci când ai un orgasm.

Unele femei experimentează contracţii Braxton Hicks sau chiar uşoare contracţii în timpul sexului şi al orgasmului. Dar acestea sunt o componentă normală a sarcinii după 20 de săptămâni şi nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În mod normal, ar trebui să dispară în câteva minute, maximum o jumătate de oră de la actul sexual.

Poziţii. Dacă şi tu te bucuri de o creştere a libidoului, profită de asta şi simte-te bine alături de iubitul tău. Pe de altă parte, pe măsură ce burtica îți creşte, va trebui să adoptaţi unele poziţii mai confortabile și, mai ales, care să nu pună presiune asupra burticii tale. Pe asta pică acum accentul. Nu rămâne decât să experimentaţi pentru a vă da seama care este poziţia în care vă simţiţi cel mai bine atât tu, cât şi partenerul tău. Dacă, din motive medicale, nu poţi face sex, trebuie să discutaţi în amănunt cu medicul.

3. Al treilea trimestru

Pe măsură ce sarcina e avansează, nu te mira dacă libidoul începe din nou să scadă. În acest ultim trimestru, întregul tău corp se resimte şi apare disconfort mai ales în zona ligamentelor, a muşchilor şi încheieturilor. Ba chiar şi echilibrul îţi poate fi afectat. Ai luat în greutate, ceea ce-ti restrânge libertatea mișcărilor. În ultimile săptămâni, o treime din cupluri mai întrețin relații sexuale. Totuși, la fel de adevărat este că un cuplu din două întrerupe orice activitate sexuală chiar de la început. Dacă există un anumit moment al sarcinii când, într-adevăr, ar trebui s-o iei mai uşor, atunci acesta este!

Până nu demult, se recomanda abstinenţa ca metodă de a preveni travaliul prematur. Cu toate acestea, acum se ştie foarte clar că sexul nu influenţează riscul de naştere prematură şi tocmai de aceea doctorii nu descurajează actul sexual în această ultimă perioadă a sarcinii. Excepţie fac cazurile în care există complicaţii în sarcină, ca de exemplu în situaţia de rupere prematură a apei sau sângerări vaginale. Vorbeşte cu iubitul tău şi spune-i cum te simţi. Şi ţine minte că intimitatea înseamnă ceva mai mult decât un simplu act sexual – înseamnă îmbrăţişări tandre, mângâieri şi clipe de tandreţe.

Poziţii. Din cauza dimensiunilor din ce în ce mai mari ale burticii, unele poziții sexuale nu mai pot fi puse în practică. Te avantajează dacă stai tu deasupra sau poziţia lingură ori dacă faceți sex în picioare, tu cu spatele la el, sprijinită cu mâinile de o masă, de exemplu, aşa încât să nu pui prea multă presiune asupra pântecelui.


Sexul anal/oral

Orice formă de sex este permisă în sarcină, cu câteva măsuri de prevedere. Astfel, dacă partenerul tău are vreo infecție în sfera genitală, în toate cele trei forme de sex e obligatoriu să folosească prezervativ sau chiar să renunțați până la vindecare. De asemenea, nu este recomandat sexul vaginal imediat după sexul anal, pentru a evita transmiterea de microbi din zona anusului în zona genitală. În ultimul trimestru de sarcină sexul anal poate fi dureros pentru tine din cauza eventualilor hemoroizi dezvoltați.

În ceea ce privește sexul oral, dacă tu ești cea care îl primește, e bine ca partenerul să aibă grijă să nu sufle aer în vagin, ceea ce ar putea atrage riscul, deși redus, ca bulele de aer să cauzeze embolie gazoasă, adica blocarea unui vas de sânge, ceea ce ar putea afecta starea de sănătate a mamei și a fătului.

Citește și: Sex fără prejudecăți. Te-ai rușinat că dorința nu ține cont de prejudecăți


Bucură-te, dar cu precauții

1. Chiar dacă ai o sarcină fără probleme, întreabă-ți medicul dacă ai voie să întreții relații sexuale și până în ce lună de graviditate.

2. Pozițiile în care tu stai desupra bărbatului, în picioare sau într-o parte sunt cele mai indicate, deoarece nu se exercită nicio presiune asupra burticii.

3. Penetrarea nu trebuie să fie foarte adâncă.

4. În timpul sarcinii nu trebuie introduse diferite obiecte în vagin. De asemenea, nu sunt indicate nici spălăturile vaginale de după actul sexual și nici sexul sub duș.

5. Dacă simți că nu este în regulă ceva în timp ce faceți dragoste, nu te sfii să spui STOP. Gândește-te că bebelușul din burtică este cel mai important!

8. Orice raport sexual trebuie interzis dacă partenerul are o boală cu transmitere sexuală. De exemplu, dacă partenerul tău are o afecțiune contagioasă, cum ar fi herpesul: dacă faci herpes în al treilea trimestru, sunt riscuri de 50% ca bebelușul tău să-l contracteze la naștere.

9. Pe măsură ce nașterea se apropie, vorbește cu medicul de familie sau cu cel care ți-a supravegheat sarcina despre metoda de contracepție pe care o vei putea folosi după naștere. Nu uita că alăptarea nu te protejează de o nouă sarcină!

În ce situații e interzis sexul

Se recomandă abstinența în următoarele situații:

 • dacă există avort spontan în antecedente;
 • dacă nu e închis colul uterin sau s-a efectuat procedura de serclaj cervical;
 • dacă sacul amniotic scapă lichid sau are membrana ruptă;
 • dacă ai hemoragii vaginale, scurgeri sau crampe din cauze necunoscute;
 • dacă ți s-a pus diagnosticul de placenta previa (placenta e prea coborâtă în uter);
 • în trimestrul al treilea, dacă există riscul de naștere prematură (contracții înainte de a 37-a săptămână de sarcină) sau dacă e vorba despre o sarcină gemelară.

De asemenea, dacă în timpul partidei de sex sau după, ai o sângerare cât de mică sau simți vreun disconfort, e bine să dai fuga la medic.

Bucură-te de sex chiar și în sarcină!

Avantaje ale sexului în sarcină

Dacă te gândeai că sarcina o să te facă „grasă și antipatică”, vei constata că te-ai înșelat. Ai căpătat forme numai bune de mângâiat, care atrag privirea admirativă a partenerului.

Iată 8 avantaje ale sexului în sarcină de care e bine să profiți:

 • sex fără bătaie de cap – nu te mai temi că vei rămâne însărcinată, ești deja!
 • nivelul ridicat de estrogen și progesteron îți sensibilizează sânii, vaginul, toate zonele erogene. Dacă până acum în relația ta cu partenerul nu ai atins niciodată „al nouălea cer”, s-ar putea să ai ocazia;
 • creșterea afluxului sangvin în zona bazinului nu face decât să se adauge acestei sensibilități hormonale;
 • stimă de sine crescută – faptul că te simți dorită de partener în ciuda transformărilor suferite de corpul tău și că ai orgasm te ajută să te simți mai bine în pielea ta;
 • stresul se evaporă – sexul este un aliat întru eliberarea de presiunea pe care sarcina o generează  asupra mamei;
 • încearcă lucruri noi – pe parcursul celor 9 luni, tabloul nu va fi mereu roz. Vei avea parte și de zile sau de săptămâni când nu te vei simți nici pe departe seducătoare. Asta nu înseamnă că trebuie să te privezi de momentele de tandrețe. Există jocuri în doi și fără penetrare;
 • datorită relațiilor sexuale, mușchii vaginali se pregătesc pentru contracții și dilatare;
 • orgasmul ajută la eliberarea în creier de oxitocină, un hormon al plăcerii; de această stare de bine a organismului mamei va beneficia și fătul.

Adevărat/fals despre sexul în sarcină

 • sarcina și sexul nu fac casă bunădacă sarcina nu e cu probleme, ai liber la sex!
 • sarcina scade libidoul – în cazul unora dintre femei, libidoul într-adevăr scade, însă în cazul altora, dimpotrivă
 • fătul poate fi vătămat – nici vorbă, el este protejat de lichidul amniotic și de lovituri mai puternice
 • orgasmul declanșează travaliul – sexul poate declanșa travaliul, doar în cazul în care e practicat în ultima săptămână de sarcină sau foarte aproape de momentul nașterii, întrucât hormonii din lichidul spermatic numiți prostaglandine pot stimula contracțiile.

Citește și: 5 transformări neașteptate după sarcină, despre care nimeni nu vorbește

Sexul după naștere

La 6 săptămâni după naștere, dacă medicul ginecolog spune că ești în regulă, îți poți relua viața sexuală. Totuși, e posibil să te confrunți cu o scădere sau chiar o lipsă a dorinței sexuale, din cauza:

 • epiziotomiei sau cezarienei care se vindecă lent;
 • inflamării sânilor din pricina alăptatului;
 • oboselii acumulate din cauza îngrijirii puiului de om;
 • dedicării excesive a mamei înspre îngrijirea micuțului;
 • sarabandei hormonilor;
 • depresiei postpartum.

Perioada de sarcină în viața unei femei și  a unui cuplu vine la pachet cu trăiri extraordinare, de neegalat, dar și cu unele cărora le poți face față cu greu. Bucură-te de ceea ce ai așa cum poți, prețuiește clipele în care te simți bine și împate-le cu partenerul tău! Bucurați-vă împreună de sex atât cât se poate!

Citește și:

Text: Echipa Femeia.

Foto: iStock.com

Comments

comments