Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sfaturi practice: cum să-ţi ajuţi copilul să aibă parte de dimineţi pline de energie

Sfaturi practice: cum să-ţi ajuţi copilul să aibă parte de dimineţi pline de energie

 Iată câteva sfaturi pentru ca tu şi micuţul tău să aveţi parte de un somn bun şi de dimineţi frumoase împreună: 

1. Stabileste o rutină pentru toate cele 24 de ore! Rutina ajută copilul să înveţe şi să facă lumea lui mai previzibilă. Dezvoltă pentru bebeluşul tău un program pentru dimineaţă, zi şi seară, luând în calcul orele de trezire, cele de culcare, orele de masă, plimbare sau joacă, băiţa de seară etc. Astfel, programul de somn al celui mic va deveni unul regulat în fiecare zi.

2. Creează o diferenţă clară între "zi" şi "noapte"! Învăţa copilul că există o diferenţă între "zi" şi "noapte". El trebuie să ştie că pe timp de noapte este linişte, întuneric, calm. În schimb, perioadele din timpul zilei sunt mai zgomotoase, mai luminoase, mai active, iar tu, ca mămică, esti în jurul lui, pentru a participa la toate explorările şi năzdrăvăniile lui! Modul în care tu te comporţi îl va ajuta pe micuţ să înveţe diferenţele dintre perioadele de zi şi cele de noapte. 

3.Creează o rutină specială pentru somn!  Înainte de a-l culca, încearcă pentru 20-30 de minute să faceţi ceva împreună, în aceeaşi ordine în fiecare seară. De exemplu: băiţa de seară, schimbatul în pijama, trasul draperiilor, cititul unei poveşti, pupicul de noapte bună. În timp, efectuarea primei activităţi din rutina copilului,  îi va aminti acestuia că ora de somn se apropie. 

4. Creează o rutina şi în ceea ce priveşte trezirea: trageţi împreuna draperiile, schimbă-i scutecul, dă-i lăpticul de dimineaţă, îmbracă-l cu hăinuţele de zi! În timp, copilaşul tău va învăţa să asocieze aceast moment cu începutul zilei, devenind astfel energic. 

5. Stabileşte un program pentru orele de somn şi cele destinate altor ativităţi! Încearca să planifici momentul în care copilaşul tău trebuie să meargă la nani, astfel încât el să beneficieze de suficiente ore de somn în timpul nopţii şi să aibă timp dimineaţa pentru toate activităţile de rutină, care-l ajută să facă tranziţia uşor pentru începutul noii zile. 

6. Creează pentru cel mic un mediu adecvat pentru perioada zilei!  Spaţiul în care micuţul doarme trebuie să fie liniştit şi odihnitor, puţin întunecat, dar nu complet, pentru ca el să se poată simţi în siguranţă. Dimineaţa, poţi inversa treptat aceste repere: luminarea camerei, zgomotul şi stimularea sunt gradual introduse, pentru ca cel mic să ştie că noaptea a luat sfârşit. Este reconfortant pentru copil să se trezească în acelaşi mediu familiar în care a adormit seara.

7. Ajută-l să înveţe să se calmeze pentru a putea adormi!  Acesta este unul din cele mai valoroase abilităţi pe care le poate învăţa copilul tău. Dacă el este capabil să adoarmă singur, atunci va putea adormi uşor după posibilele treziri din timpul nopţii şi nu se va speria dacă se va trezi singur dimineaţa. Atunci cand încearcă să adormă, ţine cont de faptul că nu orice plânset este un semn al faptului că are nevoie de tine. Deci, nu răspunde imediat atunci când îi auzi glasul,  aşteaptă câteva minute şi vezi dacă se poate linişti singur. 

8. Asigură-te ca atât ziua, cât şi noaptea, micuţul tău beneficiază de tot confortul! Orice lucru care provoacă disconfort copilul i-ar putea perturba somnul sau afecta lui de spirit la trezire. 

Pentru că ştie cât de preţioase sunt pentru mămici aceste clipe, în care bebeluşul se trezeşte zâmbind fericit, Pampers a creat noul Pampers Active Baby, care oferă până la 12 ore de protecţie împotriva umezelii, pe timpul nopţii.

Noile scutece Pampers Active Baby şi Pampers New Baby conţin un strat extra absorbant pentru somn, care absoarbe umezeala mult mai rapid, pentru ca cei mici să poată avea parte de un somn liniştit de până la 12 ore. Pampers înţelege cât de important este somnul neîntrerupt atât pentru bebeluşi, cât şi pentru micii exploratori, de aceea gama Pampers Active Baby este disponibilă pentru toate mărimile: Pampers New Baby (1-2) şi Pampers Active Baby (3-6). 

Pe lângă stratul extra absorbant destinat perioadei de somn, Pampers Active Baby vine şi cu: 

• benzi laterale elastice care se întind sau contractă în funcţie de mişcările bebeluşului, pentru o fixare fermă şi, totodată, flexibilă;

• material moale ca bumbacul care permite pielii să respire;

• potrivire anatomică, asigurând o protecţie imbatabilă împotriva frecării;

• loţiune protectoare din aloe vera. 

9. Nu te sfii să ceri ajutor! Este important pentru cel mic ca şi tu să beneficiezi de suficient somn. Pe timp de noapte, împarte sarcinile cu partenerul tău sau cu un alt membru al familiei, pentru ca şi tu să te poţi odihni. Psihologul Cristiana Haica, expert Pampers, explică: „Somnul este foarte important nu doar pentru copil, ci pentru întreaga familie. Foarte multe mame mă întreabă ce pot face pentru ca cei mici să doarmă bine noaptea, pentru ca ziua să fie mai activi, mai sociabili. Este foarte important să avem grijă ca cei mici să doarmă bine, pentru că intervalul dintre somnuri este foarte valoros, este perioada în care aceştia acumulează, învaţă, se joacă, se dezvoltă. De asemenea, creşterea într-o familie fericită şi relaxată are multe beneficii pe termen lung în ceea ce priveşte de dezvoltarea copilaşului”. 

Pentru informaţii legate de dezvoltarea şi îngrijirea micuţului tău, intră pe www.pampers.ro sau pe pagina de facebook Lumea mamicilor, la secţiunea “Întreabă experţii“. Medicul pediatru Roxana Rusu Puşcă şi psihologul Cristiana Haica te aşteaptă oricând cu sfaturi pentru tine şi îngeraşul tău. 

Comments

comments

Lasă un răspuns