Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Si Harry Potter e ochelarist!

Si Harry Potter e ochelarist!

Analize uzuale, ecografii, controale de rutina – iata lucruri pe care la un moment dat cu totii simtim nevoia sa le facem celor mici. In mod paradoxal, desi vederea este cel mai pretios simt cu care ne-a daruit natura, consultul „la ochi” este in mod frecvent lasat pe ultimul loc

Cand sa-l duc la oftalmolog?

Primul control trebuie facut in jurul varstei de 3 ani. Daca pustiul vostru n-a beneficiat pana acum de un consult oftalmologic, este obligatoriu s-o faca pana la inceperea scolii, fiindca aceasta este varsta la care se pot descoperi afectiunile congenitale necorectate – miopie, hipermetropie, astigmatism – sau diferentele de dioptrii intre cei doi ochi – anizometropie.

Daca micutul vostru este purtator de ochelari din mica copilarie, va trebui dus periodic la control, intrucat dioptriile se modifica o data cu trecerea timpului. Iar familiile in care unul dintre parinti este purtator de ochelari trebuie sa fie si mai precaute, deoarece aceste defecte de dioptrii se transmit genetic.

Copiii care se plang ca nu mai vad asa de bine la televizor sau la tabla trebuie consultati si ei de un oftalmolog, intrucat la aceasta varsta poate debuta miopia scolara (cand pustiul nu mai vede clar la distanta), care necesita corectie optica permanenta. Aparitia miopiei scolare poate coincide si cu o crestere brusca in inaltime, pentru ca acest defect de vedere este legat de cresterea organismului, a ochiului.

Si mare atentie! Daca invatatoarea te atentioneaza ca e neatent cand copiaza de pe tabla si ca greseste exercitiile, inainte sa-l certi ar fi bine sa-l duci si la oftalmolog! Copiii care confunda literele si cifrele cand copiaza de pe tabla (B cu E, P cu F etc.) au cel mai frecvent nevoie de ochelari pentru astigmatism – de obicei, ca mama sau ca tata.

Pentru situatia in care unul sau ambii ochi sunt deviati spre nas (strabism convergent) sau spre ureche (strabism divergent), tratamentul este complex si trebuie condus de un medic oftalmolog cu experienta.

Strabismul se trateaza cu sanse maxime de reusita (de recuperare a vederii – acolo unde este cazul, de recastigare a vederii binoculare si de „indreptare” a ochilor) de la varsta foarte mica. De aceea copilul trebuie adus la un medic oftalmolog cu experienta pediatrica, din momentul in care parintele observa devierea ochiului. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca strabismul nu este numai un defect de ordin estetic, ci unul care, in final, poate duce la pierderea vederii ochiului strabic.

Strabismul poate debuta de la nastere sau din primele luni de viata (strabism congenital) sau in jurul varstei de 2,5 – 3 anisori (strabismul determinat de viciile de refractie, care in general se poate corecta cu ochelari potriviti).

Strabismul necorectat pana la varsta scolara nu se mai poate recupera integral, insa un consult oftalmologic este obligatoriu, fiindca strabismul poate ascunde un viciu de refractie necorectat, dupa cum si viciile de refractie pot determina un strabism.

Miopie = vede bine de aproape si slab la distanta.

Apare cel mai frecvent la varsta scolara, dar exista si o miopie congenitala (la aproximativ 5% dintre copii), care debuteaza la nastere si este, de obicei, una forte. Miopia va creste o data cu cresterea organismului, a ochiului (independent de alimentatie, consumul de vitamine, odihna si conditiile de iluminare) si se va stabiliza in jurul varstei de 25 de ani. De aceea, copilul miop va trebui sa mearga anual la control oftalmologic, pentru verificarea evolutiei miopiei si schimbarea ochelarilor, cand este cazul. Corectia miopiei se face cu lentile „cu minus” (divergente).

Hipermetropie = vede bine la distanta si mai slab de aproape.

85% dintre copii sunt hipermetropi de la nastere, defect care la valori mici nu necesita corectie optica (deoarece micutii vad clar gratie unui proces numit acomodatie) si care scade o data cu cresterea. Daca defectul este insa mai mare de 3 dioptrii, copilul nu mai vede clar, ba poate aparea chiar si strabismul convergent. In astfel de situatii micutul va fi obligat sa poarte ochelari „cu plus” (lentile convergente), pentru a vedea bine si/sau pentru a corecta strabismul.

Astigmatism = vederea este distorsionata si incetosata atat la aproape, cat si la distanta. Copilul va purta permanent ochelari cu lentile cilindrice. De obicei, valoarea acestui defect nu se modifica cu cresterea.

Comments

comments

Lasă un răspuns