Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Simptome alarmante la nou-nascut

Simptome alarmante la nou-nascut

Aceste diferente se datoreaza mai multor factori ca, de exemplu, imaturitatea fiziologica, probleme de metabolism sau nutritie, incapacitatea organismului de a lupta cu factori patogeni. Iata cateva simptome care ar trebui sa te alarmeze.

Ingalbenirea pielii
Aceasta manifestare fiziologica de ingalbenire a pielii poate deveni alarmanta daca apare din prima zi si se manifesta la nivelul palmelor sau a talpilor. Bilirubina secretata in exces se acumuleaza in sange si determina leziuni cerebrale, situatia fiind cunoscuta sub denumirea de icter nuclear. Aceste leziuni pot fi urmate de pierderi ale auzului, retard mintal si tulburari de comportament.

Activitate redusa si letargie
Este cunoscut faptul ca nou-nascutii isi tin mult timp ochii inchisi, insa la un stimul extern ar trebui sa-i deschida. Plansul incet, fara puterea cu care te-a obisnuit, este inca un motiv sa ceri parerea pediatrului. Sunt semne care pot indica faptul ca micutul nu ia in greutate cat trebuie sau are o suferinta.

Dificultati de respiratie
Micutul tau respira in ritm alert, pieptul se ridica puternic, iar abdomenul e adanc, buzele se albastresc si sunetul respiratiei este infundat si greoi. Ori, atunci cand se odihneste si este linistit, ritmul respiratiei e foarte lent. Ambele sunt simptome de boala si trebuie sa chemi neaparat medicul.

Pierdere excesiva de greutate
In primele zile dupa nastere micutii pierd cateva grame in greutate, dar este o scadere fiziologica si nu e cazul sa-ti faci griji. Situatia devine alarmanta cand nu ia in greutate, ba dimpotriva, pierde zilnic cateva sute de grame.

Temperatura scazuta
Hipotermia (temperatura scazuta a corpului) este un risc pentru nou-nascut. Pentru a observa daca micutului ii este frig sau nu – atinge-i talpile si apoi burtica. Daca talpa pare a fi mai rece, atunci bebe sufera de hipotermie, iar posibilitatea ca el sa raceasca este mare.

Regurgiteaza des si puternic
Toti sugarii regurgiteaza o cantitate mica de lapte, si asta pentru ca inghit si aer in timpul alaptarii. Cand insa aceste regurgitari sunt puternice, dese si cu o culoare diferita de a laptelui, este bine sa te adresezi medicului.

Nu elimina meconiul
In primele 48 de ore de la nastere bebelusul trebuie sa elimine meconiul (primul scaun) si sa inceapa sa urineze. Daca acest lucru nu se intampla, micutul va fi supus unor teste pentru a depista cauza intarzierii. Nou-nascutii sanatosi pot avea intre 8-10 scaune pe zi.

Comments

comments

Lasă un răspuns