Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Simțul tactil la bebeluși. Primele zile alături de puiul tău

Simțul tactil la bebeluși. Primele zile alături de puiul tău

Simțul tactil la bebeluși este bine dezvoltat încă de la naștere, dar funcția sa continuă să se perfecționeze.

În cea de-a opta săptămână de sarcină, puiul primește primele informații tactile. Bebe nu măsoară acum decât doi centimetri și plutește în lichidul amniotic care-l înconjoară și care-l transportă lin către pereții uterului. Aceste atingeri sunt primele informații tactile pe care pielea le primește prin conexiunile nervoase. Pe măsură ce senzațiile devin mai precise, în săptămâna a douăsprezecea de sarcină, apar reacțiile musculare – bebe își atinge gura cu mâna. În săptămâna a șaisprezecea, te poți distra văzându-ți puiul la ecografii căscând, întinzându-se, sugându-și degețelul, făcând tumbe sau jucându-se cu cordonul ombilical.

Piele lângă piele

Dacă în viața intrauterină, mângâierile prin burtica ta rotundă îi aduceau calmul, imediat după naștere, puiul are nevoie să recâștige contactul cu pielea ta, extrem de important nu numai pentru simțul tactil la bebeluși. El tânjește după această formă de comunicare, deci nu ezita să-ți ții odorul în brațe cât mai mult posibil. Contactul cu pielea ta poate avea loc oricând – când îl hrănești, când te joci cu el, când îi faci baie. Nu e suficient să-l alini doar atunci când plânge, mângâierile și sărutările tale îl ajută pe bebe și în dezvoltarea sa emoțională. În plus, pipăitul este o funcție care se exercită și prin corpusculii tactili răspândiți pe buze și limbă, de aceea alăptarea are, iată, încă o importanță majoră, pe lângă hrănire.

ȘTIAI CĂ… din primele clipe după naștere, atingerea buzelor puiului declanșează reflexul de sugere, dovadă că simțul tactil la bebeluși este dezvoltat?

Masajul binefăcător

Un alt mod de a-ți lăsa puiul să descopere simțul tactil este masajul. Ca norme generale, masajul va fi executat în camera încălzită, la o temperatură de minim 22°C, după băiță și înainte de somn, pentru calitățile sale de liniștire, de calmare a puiului. Cu mâinile încălzite și unse cu ulei, se face un masaj circular, blând, câte unu-trei minute la nivelul membrelor inferioare, superioare și al abdomenului. La extremități (degețelele de la mâini și picioare, tălpi, palme), masajul se face de la vârfuri la încheieturi. De reținut că masarea mușchilor abdominali și toracici favorizează mișcările respiratorii.

Cercetări… interesante

Presiune sau temperatură crescută? Senzorii de puls arată că puiul nenăscut le simte pe ambele. Dar, oare simte și durere? Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că durerea apare doar în momentul nașterii însă, conform unui studiu britanic publicat în Current Biology, în septembrie 2011, fătul poate distinge un stimul dureros încă din săptămâna a 32-a gestațională. Această capacitate a fost testată comparând răspunsurile copiilor născuți la termen cu cele a prematurilor veniți pe lume în săptămânile 28-32 de sarcină. Nou-născuții prematuri nu par a diferenția stimularea nedureroasă de cea dureroasă.

Foto: pixabay.com

Comments

comments