Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sindromul bebelusului scuturat. Un abuz fizic cu urmari grave

Sindromul bebelusului scuturat. Un abuz fizic cu urmari grave

Din cauza leziunilor cerebrale grave care se pot produce, sindromul bebelușului scuturat este o problemă care poate fi fatală pentru copil sau poate cauza handicap grav pentru tot restul vieții.
Conceptul de SBS și termenul de „sindromul copilului scuturat brusc” a fost introdus de Dr. John Caffey în anul 1946 și se referă la un set de simptome vagi, care nu implicau traumatism extern, care includeau hemoragii retiniene și hemoragii intracraniene. De cele mai multe ori, vicime ale SBS cad copilașii sub un anișor, cei mai expuși fiind bebelușii de 6-8 săptămâni, când aceștia plâng cel mai mult, iar adulții îi scutură violent pentru a-i calma! Totuși, acest tip de traumă poate fi întâlnit chiar și la copiii de 5 ani!

Ce este sindromul bebelușului scuturat

Sindromul bebelușului scuturat (SBS) este o formă de abuz fizic (de cele mai multe ori vinovatul este chiar un părintele copilului) prin care un copil este scuturat violent, în urma acestui tratament dur producându-se lezări grave ale creierului. Când cineva scutură un bebeluș, capul acestuia se învârte incontrolabil, deoarece mușchii gâtului micuțului nu sunt încă suficient de dezvoltați pentru a-i susține capul. Această mișcare bruscă scutură violent creierul în craniu, câteodată rupând vase de sânge sau nervi și lezând țesutul cerebral. Daunele pot fi ireversibile și sunt și mai grave dacă episodul violent culminează printr-un impact final puternic.
După scuturare sau impact, țesutul cerebral se umflă și poate cauza o presiune enormă în interiorul craniului, presând vase de sânge și agravând și mai tare rana și structura delicată a creierului. De multe ori se întâmplă când adultul nu poate să oprească copilul din plâns și, din frustrare sau furie, scutură copilul. Din nefericire, scuturatul poate avea efectul scontat: deși inițial copilul va plânge mai tare, ulterior plânsul se va opri, din cauza traumei craniene.

Sindromul bebelușului scuturat: factori de risc

  • copii cu nevoi speciale
  • numărul mare al copiilor într-o familie
  • colicii bebelușului
  • băieții cad mai des victime ale sindromului
  • familii sărace, unde s-a constatat că abuzurile fizice sunt mai întâlnite.
  • Colicile – cum sa le vii de hac

În 70% din cazuri cei care comit abuzul sunt bărbați, însă oricine este un potențial vătămător. De obicei, este vorba de persoane mai tinere, în jurul vârstei de 20 de ani, care nu au un control bun al stresului, sunt conduse de impulsuri sau manifestă o tendință către un comportament abuziv.
Foto: Image Courtesy of David Castllo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net
Editor: Adina Gruia
 

Comments

comments