Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice

Conform studiilor, sindromul ovarelor polichistice (SOP) afectează una din zece femei și este o problemă produsă de un dezechilibru hormonal. Netratată, afecțiunea duce la schimbarea aspectului fizic (kilograme în plus, apariție a părului pe față și a coșurilor), la infertilitate și cauzează, de asemenea, probleme de circulație sau cardiace.

Cel mai important simptom este ciclul menstrual neregulat, dereglare apărută din pricina hormonilor care opresc ovulația, ceea ce face imposibil de obținut o sarcină. Din fericire, afecțiunea este ușor de diagnosticat, fiind suficientă o ecografie abdominală sau transvaginală, deci nimic invaziv.

Atunci când o femeie suferă de sindromul ovarelor polichistice, ovarele sunt mai mari, iar pe suprafața lor există mulți foliculi de dimensiuni variabile (foliculii sunt saci de lichid în jurul ovarelor, produși de activitatea hormonală dereglată față de normal). Acești foliculi rămân imaturi, nereușind să se dezvolte, și nu au capacitatea de a elibera ovulul. Asta înseamnă că este foarte posibil ca o femeie care suferă de sindromul ovarelor polichistice să nu aibă ovulație în fiecare lună, așa cum este normal. Aceasta este explicația pentru care o femeie diagnosticată cu SOP nu reușește prea ușor să rămână însărcinată.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP): simptome

Semnele SOP sunt destul de clare, dar diagnosticul se pune cu ajutorul ecografiei. Iată ce ar trebui să-ți semnaleze o eventuală problemă:

  • ciclu menstrual neregulat;
  • creșterea rapidă și exagerată în greutate;
  • imposibilitatea obținerii unei sarcini;
  • pete depigmentate;
  • creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului, posibil diabet;
  • anxietate și depresie;
  • avorturi spontane repetate.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI

Comments

comments