Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum alegi sistemul de purtare a bebelușului?

Cum alegi sistemul de purtare a bebelușului?

Sling, wrap, Manduca, mei-tai sau Boba – par cuvinte venite dintr-o păsărească de neînţeles. În fapt, e vorba de sisteme de purtare a bebeluşului, comode şi eficiente, numai bune de testat la plimbările de zi cu zi.
Un gest cât se poate de firesc în ţări din Africa sau Asia, acolo unde micuţii îşi însoţesc părinţii la treburile cotidiene încă din primele zile de viaţă, este acela de purtare a bebeluşului cât mai aproape de corpul mamei. Curentul începe să câştige tot mai mulţi adepţi şi în ţările civilizate, părinţi care aleg să îşi ţină puiul în contact direct cu propriul corp din motive pe care le vom prezenta în rândurile ce urmează.

De ce să alegi aceste sisteme de purtare a bebelușului?

În primul rând pentru că este mult mai comod. Numai cine nu a împins vreodată în viaţa lui un cărucior nu ştie cât de complicat este să cobori şi să urci borduri, să ocoleşti gropi, să îţi faci cu greu loc printre maşini ori să ajungi prin nisip până la locul unde v-aţi stabilit cartierul general la plajă… Cei care stau la bloc trebuie să treacă şi testul liftului, astfel că, dacă nu au măsurat şi calculat din vreme, iar dimensiunile căruciorului sunt mult prea mari, riscă să coboare şi să urce o mulţime de etaje cu el în braţe. Ori să-şi mai cumpere o maşină pe care să o parcheze în faţa blocului şi pe care să o folosească drept depozit pentru cărucior, aşa cum fac multe mame posesoare de automobil.
În al doilea rând, sistemele de purtare a bebelușului sunt chiar sănătoase pentru cel mic. Iată de ce:

  • Bebe poate fi alăptat cu uţurinţă, chiar şi în mers, iar contactul permanet cu corpul mamei sau al tatălui îl calmează şi îl face să se simtă protejat. Bunăoară, episoadele de agitaţie şi plâns sunt mult mai rare. Dovadă stă un studiu întreprins în 1986 în Canada, pe părinţi de nou-născuţi. Rezultatul? După 6 săptămâni de experimente, bebeluşii care au fost purtaţi câteva ore pe zi s-au dovedit că au fost mult mai liniştiţi decât cei care nu au fost purtaţi. Antropologii care studiază culturile ”purtătoare” din întreaga lume vorbesc şi ei despre acelaşi fenomen.
  • Micuții care au fost ținuți în sisteme de purtare a bebelușului sunt mai „deştepţi” – de fapt, poziţia verticală în care ei stau, permite mediului înconjurător să le stimuleze sistemul nervos şi creierului să se dezvolte. Ei se obişnuiesc mult mai repede cu tot ce-i înconjoară decât micuţii care petrec cel puţin 4 luni din viaţă stând pe spate în cărucior.
  • Sistemele de purtare a bebelușului îi ajută pe micuți să îşi ţină căpşorul mai devreme şi mai bine. În plus, cei cu greutate mică la naştere cresc mai repede, conform unui studiu de la University of California din Los Angeles.
  • Poziţia orizontală în care stau cei mai mulţi dintre bebeluşi toată ziua favorizează apariţia unor deformări ale coloanei, şoldului sau căpşorului.

Bine pentru mami

Nu doar cel mic va avea beneficii de pe urma sistemului de purtare a bebelușului, ci şi tu, mami, sau tati. Un astfel de gest îţi va conferi mult mai multă libertate de mişcare. Pentru o mamă care petrece mult timp singură în compania celui mic, este destul de greu să faci mai multe lucruri deodată şi să îl veghezi şi pe sugar. Câtă vreme îl ai cu tine, te vei descurca mai bine, iar copilul nu va mai plânge pentru că nu este băgat în seamă. Legătura dintre mamă şi pui se crează mult mai rapid cu ajutorul purtării, iar pregătirile pentru o plimbare nu mai iau atât de mult timp. Ba mai mult, un sistem de purtare a bebelușului ocupă foarte puţin spaţiu, poate fi împachetat şi pus într-o geantă şi nu în ultimul rând este mai puţin costisitor decât un cărucior.

Ce alegi?

Din multitidinea de produse care se găsesc acum şi în România, va trebui să îl cauţi pe cel care ţi se potriveşte mult mai bine. Nu cumpăra însă un marsupiu obişnuit, în care copilul nu are o poziţie firească şi naturală, şi evită sling-urile sub formă de poşetă, care pot fi foarte periculoase, chiar fatale. Aşadar, iată ce trebuie să ştii despre diversele sisteme de purtat!
Sling-ul cu inele: poate fi folosit de la naştere şi până când puiul ajunge la 3 anişori sau la 18 kg; este foarte eficient mai ales dacă alăptezi până mai târziu; se potriveşte oricui; se reglează uşor; este foarte fiabil.
Sling-ul fix: poate fi folosit de când bebe are 4 luni şi până când împlineşte 2-3 anişori; este fix, nu se reglează uşor şi este pe dimensiuni; este însă foarte uşor de folosit; poţi poziţiona copilul pe burtă sau pe şold, aşa că îţi va fi foarte uşor să-l porţi, chiar şi când e mai greu.
Wrap-ul elastic: se potriveşte de la naştere, chiar şi pentru cei mai mititei bebeluşi. Este cel mai sănătos sistem de purtare, mai ales dacă vorbim despre bebeluşi; se poate folosi într-o mulţime de poziţii; este confortabil şi nu e pe dimensiuni, se potriveşte oricui; distribuie greutatea celui mic uniform pe umerii şi spatele purtătorului.
Wrap-ul neelastic: nu este recomandat copiilor mici pentru că ei nu-şi ţin capşorul încă; poate fi folosit şi pentru purtarea în spate a copiilor mai mari.
Mei-tai: este un sistem de purtare cu origini asiatice; nu se foloseşte de la naştere, ci de pe la 4 luni, când bebe îşi poate susţine bine căpşorul; se prinde foarte uşor, ceea ce-l face confortabil; este durabil şi poate fi folosit până când cel mic face 20 de kg; copilul poate fi purtat în faţă sau în spate.
Soft Structured Carriers (Manduca, Boba, Beco, Tula, etc.): sunt sisteme de purtat mult mai complexe, care pot fi folosite din momentul în care bebeluşul are 6-7 kg; copilul poate fi purtat în faţă şi în spate, la unele modele chiar pe şold; poate fi achiziţionat cu diverse accesorii (glugă, husă pentru iarnă, suport pentru picioruşe, etc.); unele accesorii îl fac utilizabil de la naştere; este foarte confortabil atunci cînd copilul este mai măricel şi plecaţi în călătorii mai lungi cu el, datorită sistemelor de prindere; mărimea este universală.

Aşa NU!

Purtarea copilului trebuie să se facă în sisteme sănătoase şi sigure. Marsupiile de veche generaţie (care se găsesc încă în multe magazine) nu sunt doar ineficiente, ci şi periculoase, deoarece distribuirea greutăţii nu se face eficient, iar poziţia în care stă bebe poate duce la diverse probleme ale şoldului sau coloanei. Apoi, copilul nu trebuie purtat niciodată cu faţa în exterior deoarece este foarte expus nu doar stimulilor, ci şi pericolelor. Picioruşele îi amorţesc, iar coloana este curbată într-o poziţie nefirească. În final, nu uita un aspect foarte important: nu trebuie să porţi copilul atunci când bei sau mănânci ceva fierbinte.

Foto: 123 RF

Comments

comments