Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Somnambulismul la copii – sfaturi și explicații

Somnambulismul la copii – sfaturi și explicații

În primul rând, e important să ştii că somnambulismul nu implică doar mersul paşnic prin casă.

Aflat în această stare, puiul tău poate încerca să iasă afară în stradă, poate vorbi incoerent sau poate întreprinde acţiuni uzuale în mod mecanic.

Explicații științifice

În timp ce dormim, creierul trece prin mai multe faze ale somnului: 1, 2, 3, 4 şi REM. Împreună, acestea formează un ciclu de somn complet, care durează între 90 şi 100 de minute. Deşi se poate întâmpla şi mai devreme, somnambulismul apare între fazele 3 şi 4 ale somnului. În timpul acestor faze, e dificil să trezeşti o persoană. Dacă totuşi se va trezi, aceasta se va simţi preţ de câteva minute obosită şi ameţită. Copiii obişnuiesc să intre în starea de somnambulism cam la o oră sau două după ce au adormit şi vor hoinări prin casă între cinci şi 20 de minute.
Somnambulismul poate fi o trăsătură de familie. Aşadar, dacă tu sau tatăl copilaşului suferiţi de această afecţiune, aşteptaţi-vă să aveţi printre voi un mic somnambul care, la rândul lui, va părăsi pătuţul – oricât de primitor ar fi el – în timpul nopţii. Şi alţi factori pot duce la apariţia somnambulismului: lipsa somnului sau oboseala, somnul întrerupt, boala sau febra, tratamentul cu anumite medicamente şi chiar stresul. Oricare dintre cele amintite a dus la apariţia somnambulismului la cel mic, nu te impacienta: situațiile în care această afecţiune a fost generată de probleme emoţionale sau psihice sunt foarte rare.

La ce să te aștepți

După ce se dă jos din pat arătând de parcă ar dormi profund, te mai poţi aştepta la următoarele: să vorbească în timp ce doarme; să fie greu de trezit; să pară confuz; să fie iritat sau să-ţi vorbească nepotrivit; să nu-ţi răspundă când vorbeşti cu el; să stea pe marginea patului şi să execute diferite mişcări, cum ar fi să-şi frece ochii sau să-şi mototolească pijamaua. Ștrengarul va avea ochii deschişi, dar nu va vedea aşa cum se întâmplă când este treaz. Adesea, va crede că se află în altă parte decât locul în care este în realitate.

Ajutorul vine de la tine!

Blochează ferestrele şi uşile nu doar în camera copilului, ci în toată casa, ca odorul tău să nu se accidenteze când hoinăreşte adormit. Nu-l culca într-un pat suspendat, fiindcă poate cădea cu uşurinţă. Îndepărtează obiectele ascuţite sau casante din jurul pătuţului copilului şi nu lăsa lucruri împrăştiate pe jos în dormitorul lui. Relaxează-l înainte să adoarmă – spune-i o poveste frumoasă, pregătindu-l astfel pentru un somn odihnitor. Asigură-te că atmosfera din încăperea unde doarme de obicei copilaşul e una liniştită, confortabilă, favorabilă somnului. Iar data viitoare când va intra în această stare, nu te panica – du-l către pat cu delicateţe, iar a doua zi faceţi haz de toată tărăşenia!

În prezent, nu există niciun tratament medical împotriva somnambulismului. De aceea, pentru evitarea unor astfel de episoade, trebuie îndepărtate cauzele ce au dus la apariția fenomenului.

Comments

comments