Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Spalatul pe cap si mancatul – torturi sau placeri?

Spalatul pe cap si mancatul – torturi sau placeri?

Cu toate acestea, se poate foarte bine sa nu fie asa.

Circoteca de la ora de masa

Stim toate, macar din amintiri, ca ora de masa e o mare incercare. Chiar daca in prima parte lucrurile par sa mearga ca pe roate si pustiul inghite lingura dupa lingura, macar de trei-patru ori la rand, spre sfarsit, totul se complica. Fiecare inghititura devine o adevarata victorie, amenintand mereu sa fie si ultima. Se intampla insa sa si manance tot ce i se da, cot la cot cu noi. De ce?

Imbucaturi mici si dese

Desi un lucru serios in sine, pentru copii ora mesei, exceptand prima parte in care isi astampara foamea, este o joaca. Ca sa invete sa stea frumos la masa si sa manance fel dupa fel, pustiul are nevoie, de exemplu, de companie. Imitarea parintilor este pentru copilul mic un important mijloc de invatare.

Altfel, fiind mereu singur cand mananca, pustiul ajunge la concluzia ca este un fel de pedeapsa. Asta mai ales daca e fortat si certat mereu. Apoi, nu trebuie sa uitam ca un copil mic nu poate, pentru ca nu are nici muschii formati si nici deprinderea sa mestece la fel de repede ca un adult.

Este deci normal ca masa sa le ia prichindeilor ceva mai mult timp decat noua. Un alt motiv sa dam dovada de rabdare! Si chiar inventivitate pentru a-i ajuta sa muste si sa imbuce mai usor, portii mici si repetate, nu mari si descurajatoare.

Micuta Lena nu s-a spalat pe cap de o luna! Parintii erau disperati de teama ca fetita lor de doi ani sa nu aleaga cu cine stie ce aiureala de afectiune din cauza murdariei acumulate. Pustoaica, ca o adevarata zanisoara, are parul lung si blond. Pe Lena nu a convins-o insa nimic, zile la rand, ca trebuie sa se spele si pe cap. Nici joaca cu mama de-a balenutele in cada, nici exemplul tatalui care-si facuse din spuma o frizura de claun si nici ratustele care se balaceau impreuna cu ea.

Fetita refuza cu incapatanare sa-si lase parintii sa o spele si pe cap, iar cand ei treceau peste impotrivirea ei, tipa ca din gura de sarpe de parca in loc de o clabuceala grijulie si afectuoasa, parintii ei o scalpau de-a dreptul. Abia intr-un tarziu, cand nervii tuturor erau pe cale sa cedeze, epuizati de atatea stradanii, s-a produs minunea. Lena s-a dorit brusc o zanisoara cu par moale si parfumat. Si a ingaduit sa fie spalata pe cap.

Balaceala in lacrimi

Chiar daca le palce sa se balaceasca in cada, copiii urasc sa fie spalati pe cap. Totul se agraveaza daca:

  • apa e prea calda
  • sapunul intra in ochi
  • il certi
  • esti nervoasa

Solutia: baia e o joaca la care participa si copilul.

  • nu lasi ca spuma, sapunul sau apa sa-i intre in ochi, nas sau urechi
  • dusul – ploaia din cada – nu e tare, biciuitor si nici prea cald.

Comments

comments

Lasă un răspuns