Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Spălatul pe dinți: cum îl împrietenești cu periuța

Spălatul pe dinți: cum îl împrietenești cu periuța

Spălatul pe dinți trebuie să facă parte din rutina zilnică a oricărui copil. Pentru asta, nu e nevoie să aștepți pentru a-i creaște toţi dinţişorii.

Obişnuieşte-l cu pasta şi periuţa încă de la apariţia primului incisiv. Cum? Află de la noi.

Cum procedezi?

  • Ajută-l tu. La un an sau doi, nu e capabil să-şi perie dinţişorii fără să verse cea mai mare parte din pastă pe el. Ori mişcarea e haotică, ori prea blândă. Dacă totuşi insistă să încerce şi el, oferă-i ocazia la final, după ce eşti sigură că l-ai spălat temeinic.
  • Experimentaţi pe jucării. Strâmbă din nas şi nici nu vrea s-audă de periuţă? Luaţi păpuşa favorită şi spălaţi-o pe ea. Desigur, nu cu periuţa celui mic, ci cu una care poate fi sacrificată pe altarul experienţei empirice! Jucăriile nu fac nazuri, iar odorul tău va înţelege că spălatul pe dinți e distractiv.
  • Utilizează cantitatea potrivită de pastă. E suficient să pui cât un bob de mazăre. O cantitate mai mare va face prea multă spumă în guriţa celui mic, fapt ce i-ar putea crea disconfort. Alege o pastă de dinţi nu foarte mentolată – dacă îl „înţeapă” prea tare, va deveni reticent la spălatul pe dinți.
  • Foloseşte periuţa potrivită. Nu e suficient să fie destinată categoriei lui de vârstă, ci trebuie să fie de calitate, cu peri moi şi un design prietenos. Cu cât mai colorată, cu atât mai bine! Acum găseşti în magazine periuţe de toate formele şi culorile.
  • Dă-i un exemplu… distractiv. Chiar dacă tu şi tati sunteţi obosiţi după o zi grea de muncă, maimuţăriţi-vă timp de trei minute – este pentru o cauză nobilă. Faceţi multă gălăgie, strâmbaţi-vă şi râdeţi zgomotos în timp ce vă periaţi dinţii. Copilul va avea senzaţia că renunţă la o distracţie de pomină dacă nu bagă şi el periuţa în gură.
  • Nu-l întreba, cere-i direct. Dacă are de ales, copilul va merge, cel mai probabil, pe varianta care te nemulţumeşte – e felul lui de a-şi demonstra personalitatea. Dacă reuşeşte să te înfurie, victoria e de partea lui (deşi, evident, în detrimentul tuturor). Aşa că spune-i fără ocolişuri: „Acum e timpul pentru spălatul pe dinți“.
  • Laudă-i încercările. Copilul trebuie încurajat şi motivat. Nu trebuie să-l răsplăteşti de fiecare dată când acceptă spălatul pe dinţi (până la urmă, e o activitate firească). O îmbrăţişare şi o laudă sunt însă binevenite. Puştiul tău va înţelege că e apreciat şi îşi va dori să mai primească şi altă dată aplauze, binemeritate, de altfel.

Cum alegi pasta de dinţi

„Între 1-3 ani se recomandă folosirea unei paste de dinţi fără fluor, deoarece copiii nu au deprinderea de a scoate din gură pasta după periaj. Astfel, pot ingera o cantitate mai mare de fluor, ceea ce poate cauza fluoroza, manifestată prin modificari de culoare sau pete pe smaltul dintilor permanenţi. După vârsta de 3 ani, părinţii trebuie să consulte medicul stomatolog în alegerea unei paste de dinţi potrivite, care să conţină o cantitate corespunzatoare de fluor“. Dr. Dana Ivan, medic specialist chirurgie dentară – competenţă pedodonţie, clinica DENT ESTET 4 Kids
Foto: 123 RF

Comments

comments