Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ai întrebat, specialistul în ginecologie îți răspunde!

Ai întrebat, specialistul în ginecologie îți răspunde!

9 întrebări de ginecologie și răspunsuri de la specialist

În urmă cu 2 săptămâni am făcut o întrerupere de sarcină. Vă rog să-mi spuneți la cât timp pot face testul Papanicolau? Am făcut unul acum vreo 4 luni și vreau să-mi spuneți și mie cum a ieșit pentru că nu mi s-a dat un tratament, dar nu a ieșit prea bine: evaluarea calității frotiului: satisfăcătoare, frecventă PMN, prezente hematii, frotiu cu modificări celulare benigne, coci, inflamație, ASCUS, frotiu clasa lll…..Ce înseamnă?
Răspuns dr. Andreas Vythoulkas: Pentru că aveți prezent ASCUS, este nevoie să faceți o genotipare de HPV, pentru a vedea dacă virusul este prezent sau nu cu vreuna din tulpinile sale periculoase. Mai este nevoie de o colposcopie, cu ajutorul căreia se pot vizualiza țesuturile care nu arată corespunzator.
Am făcut un chiuretaj biopsic pentru eliminare de polipi endometriali. Pot să-mi montez sterilet deși am probleme mereu cu endometrul?
A.V.: Înainte de a vă putea da un răspuns, este nevoie să știu care a fost rezultatul chiuretajului biopsic. Dacă acesta este în regulă, atunci nu e o problemă să montați sterilet. Dacă însă este la limită, e mai bine să stați departe de această metodă de contracepție. Dacă polipii au cauză endocrină sau hormonală, montarea steriletului nu reprezintă un pericol.
De două zile am făcut o operație pentru sarcină extrauterină. Azi îmi curge mult sânge, am schimbat într-o ora trei absorbante. E normal? (Arabela)
A.V.: În mod normal, după operația sarcinii extrauterine nu se produce o sângerare masivă decât dacă s-a întâmplat ceva în timpul operației. De aceea, dacă simțiți orice fel de disconfort sau dacă hemoragia este prea puternică, trebuie să luați legătura cu medicul care a efectuat operația!
Am 42 de ani și am doi copii: 21 ani, respectiv 9 ani (ambele nașteri prin cezariană, fără probleme). Cezariana a fost făcuta la cerere. Asa am dorit. Mi-a fost frică de nașterea normală (am inteles de la dna. doctor că aș avea uter infantil – nu știu ce înseamnă asta, dar nu am avut probleme cu sarcinile. RH negativ) Aș vrea să știu dacă la vârsta mea de aproape 43 de ani aș mai putea face a treia cezariană fără riscuri la naștere sau pe perioada sarcinii? Acum folosesc pilule contraceptive karisa. La cât timp după întreruperea pilulelor pot rămâne însarcinată și să nu dăuneze în vreun fel fătului? (Auras73)
A.V.: În mod normal, este posibil să aveți trei operații de cezariană. Însa, având în vedere și vârsta, e bine ca sarcina să fie urmarită cu atenție, iar operația să fie efectuată de cineva cu experiență. Cât despre RH-ul negativ, este important să fi efectuat imunizarea la cel mult 72 de ore de la nașterile precedente. În privința pilulelor contraceptive, puteți încerca să rămâneți însărcinată chiar din prima lună dupa ce ați renunțat la ele.
Sunt o mămica de doi copii de 6 si 9 anișori. Din păcate, dupa nașterea fetiței de 6 anișori am recurs la zisa sper protecție pentru a nu mai ramine însărcinată, dar acum regret pt ca îmi mai doresc un bebe și nu știu cum as putea proceda. Vă rog spuneți-mi dumneavoastră! (Myra Ion)
A.V.: Despre ce protecție este vorba? Dacă vă referiți la pastile anticoncepționale, e bine să știți că de îndată ce le întrerupeți puteți rămâne însărcinată fără probleme. Dacă însă vă referiți la cea mai drastică metodă contraceptivă, legarea trompelor uterine, în acest caz nu mai puteți rămâne însărcinată decât cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro.
Care este faza cu ovulația: când este bine să faci sex pentru a rămâne gravidă, înainte sau după și cum se calculează mai simplu? Sunt recent însurat și vreau să am un copil.
A.V.: Este bine să faceți sex atât înainte de a avea loc ovulația, cât și în timpul acesteia. Din păcate însă, nu puteți ști cu siguranță când are loc, așa că cel mai bun lucru este ca partenera să facă o monitorizare ecografică pentru a determina exact momentul în care va ovula.
Am fost în pauză. Un an și trei luni nu am avut, acum am din nou (Mariana, 48 de ani).
A.V.: Dacă vă referiți la menstruație, o revenire a acesteia după o pauză atât de lungă nu este normală, trebuie investigată. O biopsie de endometru este analiza care vă poate spune dacă este totul în regula sau dacă există vreo problemă.
Doctorul ginecolog mi-a prescris ovule Cervugid știind că am o fetiță de 2 luni și alăptez. Pe prospect, însă, scrie că în cazul tratamentului cu Cervugid se întrerupe alăptarea. Nu știu ce să fac. Ce riscuri există pentru bebeluș dacă folosesc ovulele?
A.V.: Este recomandat să utilizați Cervugid pe perioada minim posibilă, adică 5-7 zile, nu mai mult. Faptul că administrarea lor este intravaginală le face să ajungă mai greu în sânge și apoi în laptele matern, dar absorbția este prezenta și în acest caz. Așa că cel mai bun sfat este să limitați perioada în care le folosiți la numărul de zile specificat.
Am 8 luni de când am născut. Ciclul încă nu mi-a venit. Spuneți-mi, vă rog, dacă aș putea să-mi montez sterilet? (Olga)
A.V.: Cel mai bine ar fi să așteptați să vină menstruația. Abia apoi vă puteți gândi la montarea unui sterilet. Nu uitați, după naștere este nevoie să faceți control la 6 luni, apoi la un an. Dacă între timp vine și menstruația și controalele sunt în regulă, puteți să optați apoi pentru montarea unui sterilet.
Răspunsuri: dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie, Editor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF

Comments

comments