
Practicarea unui sport de echipă este indicată pentru năzdrăvanul tău, cu condiția ca accentul să fie pus pe bucuria de a desfășura respectiva activitate, pe mișcare, exercițiu fizic și nu pe concurență.
Pediatrul David Geller te sfătuiește, pe BabyCenter.com, să-l îndemni să testeze și să participe la cât mai multe jocuri de echipă în loc să-l îndemni să fie foarte bun la unul singur. Practicarea timpurie a unui singur sport, cu fixarea de standarde înalte și încurajarea exagerată a spiritului de competiție poate duce la epuizare. De altfel, Academia Americana de Pediatrie recomandă începerea unui sport de echipă nu mai devreme de șase ani, deoarece puțini copii înțeleg conceptul de lucru în echipă înainte de această vârstă.
Sportul de echipă este o modalitate foarte bună pentru ca un copil să se mențină în formă, să se distreze şi să-și îmbunătățească abilitățile motorii. Activitățile de acest tip stimulează, de asemenea, stima de sine, încrederea copilului în propria sa persoană, aptitudinile sociale și ajută la formarea unei percepții corecte asupra corpului.
Important este ca năzdrăvanul tău să se simtă bine, să facă mișcare, să socializeze, fără să simtă presiuni – fie că este vorba de un joc în care elaborează și respectă o strategie de apărare sau este vorba de un simplu exercițiu fizic.
Obligându-ți copilul să facă un anumit sport, desi semnele că nu-i place sunt vizibile, alegând mereu în locul lui, fără să-l laşi şi pe el să aibă un cuvânt de spus, poți să transformi într-un chin și sursă de epuizare ceea ce ar putea fi, dacă este bine ales și la momentul potrivit, o mare pasiune și bucurie a vieții lui.
Prin urmare, dacă vrea să renunțe la sportul pe care îl practică, discută cu el despre motivele care stau la baza acestei decizii. Poate că nu este vorba de sport în sine, adevărata problem fiind, de fapt, antrenorul, echipa, teama de eșec etc.
Foto: 123RF, Editor: Adina Gruia, Sursa: BabyCenter.com