Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Stangaci sau dreptaci?

Stangaci sau dreptaci?

Stangacii formeaza o minoritate de aproape 500 de milioane de suflete sau 12% din populatia planetei. Oricum, stangacii din zilele noastre se pot numi fericiti pentru ca, in urma cu cateva sute de ani, erau socotiti de multe ori vrajitori ori persoane cu insusiri malefice.

Tipuri de oameni

Dreptacii si stangaci nu sunt doua categorii distincte. Intre aceste granite, exista inca doua diviziuni importante. Iata-le:

  • Dreptacii omogeni care se folosesc in mod constant si cu mai multa indemanare de partea dreapta a corpului. Aceasta categorie reprezinta aproape jumatate din populatia globului.
  • Stangacii omogeni care folosesc aproape exclusiv partea stanga. Ei reprezinta numai 5% din populatie. In cazurile de omogenitate, preferinta individului pentru una dintre parti este vizibila inca de la o varsta foarte frageda, 5 luni.
  • Dreptacii sau stangacii partiali care, de exemplu, se folosesc de mana si piciorul stang, dar se ajuta de ochiul drept, atunci cand sunt nevoiti sa tinteasca (sau invers).
  • Ambidextrii care se folosesc intr-o masura relativ egala si nediferentiata atat de partea stanga, cat si de partea dreapta a corpului. De fapt, aici se intalnesc si cele mai mari dificultati la copilul mic. Pentru ca preferinta lui este foarte greu de identificat. In acest caz, e nevoie de multa rabdare, pentru ca nu este bine sa impui optiunea ta. De obicei, pana la varsta de 2 ani si jumatate, vei putea sti care dintre maini este preferata puiului tau. Dar nu vei avea certitudine pana la varsta de 6 ani, pentru ca, in tot acest rastimp, surpriza unei modificari de dominanta e gata sa apara.

Atentie! Rolul parintilor este esential. Ei trebuie sa-l observe pe micut, sa-i incurajeze capacitatile si tendintele naturale.

Pentru a identifica preferinta copilului, nu este suficient sa urmaresti doar numarul si frecventa miscarilor cu una dintre maini. E necesar sa observi cum isi foloseste si picioarele. Cu ce picior loveste mingea, de exemplu… Pentru a fi sigura, ai de analizat pana si urechea pe care o foloseste cu predilectie cand asculta o cutiuta muzicala, precum si ochiul cu care se uita atunci cand tinteste, cand priveste pe vizor.

Rezultat: Daca toate aceste observatii iti confirma banuiala, atunci stii cu cine ai de-a face.

E ambidextru?

Cand alegerea copilului nu este evidenta, acesta folosind ambele maini fara probleme, nu interveni. Lasa natura sa-si urmeze cursul. Pana la 3 ani, da-i tot concursul pentru dezvoltarea tendintelor innascute si nu-l forta la folosirea mainii drepte.

Ajutor: Daca nici pana la 6 ani nu ai o certitudine, poti merge la un specialist care va analiza care este mana cu care copilul este avantajat sa scrie.

Daca e stangaci?

Copilul nu va avea nici o dificultate sa vorbeasca, sa citeasca sau sa scrie atat, timp cat il lasi sa se descurce dupa preferinta lui. Incercarea de a-i impune folosirea mainii drepte il poate afecta iremediabil.

De ce? Pentru ca alegerea lui nu este un moft sau o decizie luata impotriva vointei parintilor. Ea este determinata de dominanta uneia dintre cele doua emisfere cerebrale.

De aceea, selectarea preferintei pentru dreapta sau stanga este un dat natural, impunerea folosirii unei anumite parti, in contradictie cu „ceea ce a fost scris genetic”, nu duce decat la tulburari grave de coordonare, de scriere etc., pentru ca stangaciul percepe mediul in oglinda, adica invers fata de un dreptaci.

Copiii stangaci sunt copii normali, la fel de inteligenti si de indemanatici ca si ceilalti. Micutul stangaci nu va fi neindemanatic atat timp cat il vei lasa sa se dezvolte conform datului sau.

Dar daca il fortezi sa-si foloseasca dreapta, va deveni foarte „stangaci”, va avea dificultati de orientare in spatiu, probleme de scris si caligrafie. Si in plus, va simti tot timpul ca face lucrurile altfel decat simte. Nu-si va gasi locul in lume pe cat de usor ar fi in mod normal.

Rezolvarea: Problemele intervin numai in cazul ambidextrilor, care persista in neacceptarea „comenzii lor mentale” dupa varsta de 5 ani. Fortata de imprejurari, de faptul ca micutul va merge in curand la scoala, trebuie sa te adresezi unul psihomotrician, care va sti sa stabileasca „mana de baza” a copilului.

Stangaci celebri

Politicieni

Presedintii Statelor Unite: Herbert Hoover, Harry S. Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, Ghandi.

Artisti

Bach, Natalie Cole, Phil Collins, Judy Garland, Jimi Hendrix, Paul Mc Cartney, Ringo Starr, George Michael.

Actori

Charlie Chaplin, Tom Cruise si Nicole Kidman, Matt Dillon, Richard Dreyfuss, Peter Fonda, Terri Garr, Greta Garbo, Whoopi Goldberg, Cary Grant, Goldie Hawn, Shirley McLaine, Marylin Monroe, Kim Novak, Ryan O’Neal, Anthony Perkins, Robert Redford, Julia Roberts, Telly Savalas, Rod Steiger, Jerry Seinfeld, Peter Ustinov, Diane Keaton, George Kennedy, Joanne Woodward, Dick Van Dyke, Bruce Willis …

Sportivi

Fotbalistii Diego Armando Maradona si Edson Arantes do Nascimento (Pele), tenismenii Jimmy Connors, Goran Ivanisevic, John McEnroe, Thomas Muster, Martina Navratilova si multi, multi altii.

Comments

comments

Lasă un răspuns