Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Starile emotionale si multiplele personalitati ale sarcinii

Starile emotionale si multiplele personalitati ale sarcinii

Starile emotionale in sarcina sunt la fel de schimbatoare ca vremea. Intr-atat incat, uneori, chiar nici tu nu te mai recunosti!
Prima dată când am rămas gravidă, am primit confirmarea sarcinii pe 1 Aprilie (culmea!). Ţinând cont că de abia hotărâsem în ianuarie că e timpul să facem un bebeluş, am fost cum nu se poate de surprinsă – încântată, dar și speriată oarecum. Iar acesta nu a fost decât un început pentru ceea ce urma a fi un întreg carusel al stărilor emoționale, cu manifestări ciudate, care de multe ori mă făceau să mă simt ca şi cum eram o cu totul altă femeie decât cea care sunt de obicei… Ca și cum aș fi avut multiple personalități. Tu te regăsești în vreuna?

Înfometata Ada

Pentru ea, ciocolata (de exemplu) nu este decât unul dintre „ingredientele” aflate pe lunga listă de bunătăţi la care râvneşte. Şi cum de multe ori fructul interzis este şi cel mai atrăgător, la fel şi poftele se încăpăţânează câteodată să nu ţină cont de ce spune nutriţionistul. Dacă Înfometata Ada nu şi-a făcut încă loc pe sub pielea ta, eşti o fericită! Dacă aţi făcut deja cunoştinţă, atunci e cazul să aveţi o “discuţie” şi să-i explici cât de important e pentru bebe să te alimentezi corect! Poţi face, desigur, un compromis… are voie din când în când să-şi satisfacă poftele (şi tu odată cu ea), dar asta numai cu măsură!

Schimbătoarea Sara

Are stări emoționale și sentimente contradictorii în ceea ce priveşte sarcina, modificările fizice prin care trece sau cu privire la felul în care i se va schimba viaţa după naştere. Acum e mândră de burtica ce i se vede prin tricou şi visează la momentele frumose petrecute în trei, apoi se vede prea grasă, se teme că nu-şi va creşte corect puiul. Azi vrea să vopsească încăperea bebeluşului în verde, mâine în portocaliu. Ți se pare cunoscută? Să ştii că modificările hormonale ţi-au adus-o pe cap! Încearcă să nu disperi… va pleca singură din familia voastră odată ce se naşte copilaşul.

Îngrijorata Ana

Îşi petrece zilele (şi nopţile) fără somn, întrebându-se dacă oare… era deja gravidă când a luat acele antibiotice? …mi se rupe apa la serviciu? … e ceva în neregulă cu bebe? … nu pot alăpta? … nu o să ne permitem facultatea? Dacă Îngrijorata Ana are de gând să-ţi strice somnul cu temerile ei, întoarce-i spatele şi alung-o de lângă tine. Altfel nu vei face altceva decât să te îngrijorezi inutil. Oricum nu vei afla răspunsul la majoritatea întrebărilor decât la momentul potrivit!

Super-gospodina Ina

Apare când nu te aştepţi şi te împinge de la spate să faci curat în sertare la 12 noaptea, să speli şi să calci lucruşoarele de bebe (deşi mai ai două luni până naşti) sau să freci cada din baie, deşi e perfect curată, doar ca să te asiguri că nu există microbi în casă. Poţi să te aştepţi la vizitele ei în ultimul trimestru de sarcină, atunci când apare instinctul de a-ţi face „cuib”. Ai grijă şi încearcă totuşi să ţii stările emoționale sub controlul raţiunii! Prea mult efort nu-ţi face deloc bine în sarcină.

Uituca Lizuca

Uită până şi unde a parcat maşina. Ocazional, lasă uşa de la intrare neîncuiată când pleacă de acasă. Uneori nu-şi găseşte cuvintele în discuţiile pe care le poartă. Pleacă din bucătărie către dormitor, dar când ajunge acolo, nu mai ştie ce treabă avea de fapt. Se duce la cumpărături şi, când ajunge la casa de marcat, îşi dă seama că nu are portofelul la ea. Uituca Lizuca apare cam prin luna a patra de sarcină, şi asta din cauza nivelului mare de hormoni care acţionează asupra unor regiuni din creier ce răspund de memorie. Stai liniştită, peste câteva luni îţi vei da seama că eşti la fel de inteligentă ca întotdeauna!

Emotiva Tabita

Ei bine, da, Tabita chiar are stări emoționale și plânge mai din orice. Lacrimile îi umezesc ochii de mai multe ori pe zi, chiar din cele mai neînsemnate motive. O reclamă emoţionantă la TV, joaca unor copii în parc, un compliment primit de la un coleg, un cuplu în vârstă ţinându-se de mână, răsăritul, apusul… toate emoțiile sunt trăite la maxim! Tabita se va împrieteni şi cu tine prin luna a treia de sarcină. Nu-i nimic, este o prietenie care nu-ţi dăunează şi care, în plus, e pasageră.

Ştie-tot-Charlotte

Dacă ar putea, ar sta tot timpul la ecograf doar ca să vadă ce se întâmplă cu bebe. A citit deja tot ce se putea despre evoluţia sarcinii, notează atent în jurnalul de viitoare mămică orice schimbare, ba chiar şi-a instalat deja pe telefon aplicaţii specifice pentru copii. S-a alăturat tuturor forumurilor pentru graviduţe şi e membru cât se poate de activ. Într-un fel, e bine să o ai aproape pe Ştie-tot-Charlotte – e normal să vrei să fii informată, şi aşa şi trebuie. Dar n-o lăsa să guverneze orice conversaţie ai purta cu oricine.

De ce ai toane?

Datorită schimbărilor hormonale, pe parcusul sarcinii se produc modificări şi în comportamentul gravidei. Acestea se pot manifesta prin creşterea stării de nervozitate, trecerea rapidă de la o stare la alta, cu fluctuaţii majore când vine vorba de stări emoţionale. Acestea sunt mai pronunţate în primul trimestru de sarcină şi se estompează pe parcurs. Important este suportul partenerului şi al familiei, care trebuie să înţeleagă că aceste stări sunt normale şi au o justificare obiectivă. De obicei, nu sunt motive de îngrijorare, tot acest complex de stări fiind de natură temporară.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments