
Pentru montarea steriletului după naștere se are în vedere tipul de naștere, naturală sau cezariană, și este recomandat să se aștepte venirea menstruației. „Dacă este vorba despre naşterea prin cezariană, steriletul nu se pune până când medicul nu se asigură, la controalele de după naştere, că uterul este foarte bine cicatrizat. Dacă este vorba despre naşterea naturală, fiindcă în acest caz nu vorbim despre secţionarea uterului, steriletul poate fi montat mai curând. Dar, în ambele cazuri e bine să luăm în considerare şi venirea menstruaţiei, lucru care e condiţionat de alăptare. După restabilirea hormonală, poate fi montat„, explică dr. Vythoulkas.
Există două tipuri de sterilet, cel pe bază de crom şi cel pe bază de hormoni. Cel pe bază de crom este eficient şi timp de 10 ani, iar cel pe bază de hormoni, cinci ani. „Asta nu înseamnă că timp de 10 ani nu mai mergem la medic să vedem care este starea lui. La consulturile anuale, medicul va verifica starea şi poziţia steriletului. De asemenea, la cel mai mic disconfort neobişnuit sau dacă sunt experiementate crampe abdominale puternice, asemănătoare celor de la menstruaţie, trebuie mers la medic pentru a vedea că nu a intervenit nici o schimbare în poziţia dispozitivului”, spune Andreas Vythoulkas.
Eficiență: 99%
Steriletul nu trebuie introdus decât de către medicul ginecolog, iar dacă este montat corect eficacitatea steriletului este de 99%, adică la fel cu cea a pastilelor anticoncepţionale. Avantajul steriletului este că elimină stresul pastilei care trebuie luată în fiecare zi.
Riscuri
- În cazuri rare, steriletul pe baza de crom poate provoca o menstruaţie mai abundentă ca de obicei şi dureri menstruale.
- Steriletul nu previne şi nu păzeşte pe nimeni de bolile cu transmitere sexuală.
- Un alt risc foarte mic este reprezentat de perforarea uterului la manevrarea steriletului, la implantarea lui, mai exact. De aceea, manevra este obligatoriu efectuată de medicul ginecolog. În orice caz, o discuţie cu medicul ginecolog înainte de luarea deciziei de implantare a steriletului este binevenită.
Opinia specialistului: alte modalități contraceptive
„Metoda contraceptivă folosită trebuie să se potrivească persoanelor care o folosesc. Prezervativul este eficient şi este recomandat mai cu seama atunci când nu există o relaţie stabilă, pentru că nu are sens să introducem în organism nimic pe baza de hormoni, dacă nu e vorba despre sex în mod regulat. O metodă contraceptivă eficientă o reprezintă şi pilulele anticoncepţionale orale. Şi în acest caz, recomandarea este că întâi de toate să fie consultat medicul ginecolog. E nevoie chiar de o serie de analize şi de ecografie înainte de a lua pastile, pentru că ne asigura că nu sunt probleme. Eficiența lor este ridicată, dar nu protejează de bolile cu transmitere sexuală, de aceea sunt recomandate celor care au o relaţie stabilă”, spune dr. Andreas Vythoulkas.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Informații oferite de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie
Editor: Adina Gruia