Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Stresul în timpul sarcinii

Stresul în timpul sarcinii

Stresul în timpul sarcinii poate să afecteze nu doar sănătatea ta, mămico, ci și pe a bebelușului tău. Descoperă cinci moduri în care vă poate afecta stresul.

Stresul puternic îți schimbă ritmul respirației. Când ești supărată, respiri mai scurt și superficial, și oxigenul ajunge mai greu în corp. Corpul are nevoie mai mult ca oricând de oxigen din plin, așa că fă un efort și încearcă să revii la un ritm normal, adânc al respirației.
Stresul îți poate afecta dieta, iar dacă îți pierzi apetitul, copilul nu va primi porția zilnică de nutrienți pentru o creștere sănătoasă. Dacă vei consuma multe dulciuri când ești supărată, vei adăuga o greutate nesănătoasă – asta poate determina un nivel crescut de zaharuri în sânge ce pot ajunge la micuț – calorii „goale”, care nu conțin elemente sănătoase pentru el.
Îți poate afecta somnul, moment esențial pentru refacerea organismului tău, când are loc procesul de eliminare a toxinelor, precum radicalii liberi și excesul de chimicale produse de creier în timpul zilei, și care pun în pericol sănătatea. De asemenea, somnul contracarează efectele stresului zilnic care se poate acumula, ducând la anxietate. Nu uita: corpul tău are nevoie și îți cere mai mult somn, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Stresul îți afectează imunitatea. Când corpul îți concentrează energia către resursele interne care luptă cu oboseala și stresul cronic, sistemul tău imunitar nu mai are timp să te protejeze și de invaziile microbilor. Riscurile să contractezi o răceală sau o gripă sunt mult mai mari dacă ai sistemul imunitar scăzut.
Stresul poate determina dureri fizice. Durerile de cap sau durerile de spate care apar ca urmare a tensiunii acumulate, durerile musculare aparent fără motiv, chiar și durerile în piept pot fi semne ale stresului extrem.
Știai că… Când ești stresată, organismul tău elibereaza un hormon numit cortizol. Într-o primă etapă, cortizolul ne ajută să faci față stresului prin creșterea nivelului de zahăr din sânge pentru eliberarea rapidă de energie și sporește concentrarea și sentimentul nostru de conștientizare . Dar dacă stresul este cronic, neuronii care eliberează cortizol în creier devin stresati și agitați, provocând depresie?
Trei sau mai multe ore de somn pierdut pe noapte reduce eficiența sistemului imunitar al organismului cu 50%?
Foto: Guliver/ Thinkstock Sursă: Familyeducation.com Traducere: Adina Gruia
 

Comments

comments