Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Sunetele albe. "Zgomotul" dupa care tanjeste bebelusul

Sunetele albe. "Zgomotul" dupa care tanjeste bebelusul

In burtica ta, bebe a perceput lumea prin intermediul sunetelor distorsionate de placenta si de lichidul amniotic. Acum, iesit in lume, tanjeste dupa acele zgomote.

Privind lucrurile din perspectiva nou-nascutului, explicatia se contureaza foarte clar: CD-urile cu muzica de copii, sunetele emise de televizor, chiar si vorbele adultilor sunt de neinteles pentru el. Tot ceea ce cunoaste si „intelege” imediat dupa nastere consta in zgomotele surde, care pentru tine nu au nicio conotatie. Te vei mira daca adoarme in timp ce tati e la dus, daca vecinul isi tunde iarba cu o masina ori atunci cand tu iti usuci parul cu uscatorul intr-o alta camera.

„Soaptele” perfecte
Zgomotele dupa care bebe se da in vant sunt cele cu o intensitate putin mai mare decat a unei soapte. Sunetul facut de un ventilator sau cel al picaturilor de ploaie este aproape perfect, acela fiind volumul sunetului alb, care ii linisteste pe micuti. Practic, cele mai bune sunete care-l calmeaza pe copil sunt cele care emuleaza „haotic”, deoarece aduc cel mai bine cu universul sonor al copilului din uter.

Zgomote care il adorm
Gandeste-te cam ce auzea el cand era in burtica ta: bataile inimii tale, sunetul sangelui care trecea in graba prin vene si artere, vocea ta, ragaieli, sughit si alte zgomote corporale. Tocmai de aceea cercetatorii au dreptate cand spun ca sunete haotice precum cele facute de aspirator, uscator de par, masina de spalat, apa care curge la chiuveta, bataia vantului, sunetul marii sau ploaia de afara calmeaza copilul agitat si ii asigura un somn mult mai bun. Acestea seamana cu cele din lumea lui protejata din burtica, deci cu zgomotul confortabil cu care era obisnuit in timpul „mandatului” sau de 9 luni.

Numai beneficii!
Studiile au aratat ca sunetele albe cu un flux continuu pot masca ori distrage atentia lui bebe de la zgomotele cu adevarat enervante pentru el (non-ritmice), cum ar fi claxoanele de masini, latratul cainilor, bormasina cu care vecinul gaureste peretii, sforaitul lui tati s.a. Alte beneficii ale zgomotelor albe: reduc stresul copiilor, micsoreaza semnificativ perioada de plans, iti fac si tie somnul mai bun, mamico. Pe langa toate acestea, sunetele albe au avantajul de a nu crea dependenta, asa ca, odata cu trecerea timpului, il vei dezvata usor de ele pe cel mic.

Sfatul MAMI: Intra pe BabyWhiteNoise.com si descarca MP3-uri cu sunete albe, eficiente, care nu dauneaza auzului copilului tau.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns