
Intensitatea reflexului de supt este deosebit de crescută în primele zile după naştere în cazul nou-născuţilor la termen şi mai redusă în situaţia prematurilor. Pe măsură ce copilaşul creşte, reflexul se diminuează şi dispare.
El este un reflex al supravieţuirii. Datorită lui, micuţul poate trage şi înghiţi laptele. Pe lângă rolul esenţial în hrănire, suptul induce o stare de relaxare. Aici intervine suzeta, considerată de unele mămici drept un obiect indispensabil.
Cât de benefică este suzeta pentru bebeluş? Ei bine, părerile sunt împărţite:
Avantaje
Foamea, oboseala, nervozitatea sunt stări în care suzeta are de multe ori efect. Suptul îi oferă bebeluşului un sentiment de confort şi siguranţă, iar cel mic se linişteşte şi chiar adoarme.
Dacă puiul tău este deosebit de activ, suzeta va funcţiona ca o supapă pentru energia acumulată în exces până când bebe va mai creşte şi va începe să se joace.
Micuţul tău va avea nevoie în primele săptămâni de viaţă de atenţia ta permanentă. O suzetă îl va ţine ocupat cel puţin câteva minute, timp pe care îl poţi folosi de exemplu pentru a-i pregăti masa sau pentru orice altă activitate de scurtă durată.
Este mult mai uşor să îl dezveţi de suzetă pe cel mic decât să-l convingi să renunţe la un degeţel pe care nu l-ar scoate cu niciun chip din guriţă.
Dezavantaje
Există diferenţe între mişcările guriţei şi ale limbii atunci când cel mic se hrăneşte la sân şi mişcările pe care le face atunci când foloseşte suzeta. Dacă alăptezi, evită să foloseşti suzeta înainte ca el să se fi obişnuit cu acest mod de hrănire, pentru a nu apărea dificultăţi în alimentaţie. Trebuie să înveţe mai întâi cum să bea lăpticul. Unii medici chiar recomandă ca mămica să-i lase celui mic un răgaz de o lună până la prima suzeta, timp în care bebelusul se va obişnui să se hrănească de la sân.
Cu cât copilaşul tău va sta mai mult cu suzeta şi o va asocia momentelor de linişte, de relaxare şi de somn, cu atât va riposta mai violent şi îţi va fi mai greu atunci când vei considera că a sosit momentul pentru a-l despărţi de aceasta.
Folosirea îndelungată a suzetei determină împingerea spre exterior a dinţilor situaţi pe arcada superioară, ceea ce creşte riscul apariţiei problemelor de dentiţie.
În privinţa vârstei potrivite pentru a renunţa la suzetă, părerile pediatrilor sunt împărţite. Unii spun ca nu trebuie folosită mai mult de 1 an, ridicând problema şi unei posibile afectări a vorbirii, alţii o consideră inofensivă până la 2, 3 ani.
Sunt copii care refuză suzeta în ciuda eforturilor mămicilor de a-i obişnui cu aceasta. Nu insista dacă puiului tău nu îi place. Nu este singurul mod în care se poate relaxa, mai ales că nimic nu poate înlocui vocea şi mângâierea maternă.
Pe lângă dragostea şi atenţia constantă a mămicii, cel mic are nevoie de cea mai bună îngrijire şi protecţie. Tocmai de aceea, Pampers, recomandat de Societatea Română de Pediatrie, vine în sprijinul mămicilor, oferind o protecţie de 5 stele pentru cea mai pretenţioasă piele din lume, aceea a bebeluşului mult iubit. Cu Pampers Premium Care, pielea sa va fi mereu uscată, curată, hidratată şi sănătoasă, pentru ca el să poată porni în lunga călătorie de descoperire a lumii.
Dezvoltat cu ajutorul tehnologiei Dry Max, noul Premium Care este cel mai subţire scutec super-absorbant de la Pampers. Micuţul tău beneficiază acum de o ultra protecţie de până la 12 ore, în timp ce benzile laterale elastice care se potrivesc perfect în jurul burticii sale, îi asigură atât o ultra fixare, cât şi lejeritate în mişcare. Ultra îngrijirea pielii este asigurată acum de stratul exterior ce lasă pielea să respire, de sistemul unic de absorbţie al scaunelor moi (mărimile 1-3) şi de stratul de loţiune cu Aloe Vera, cu efect hidratant asupra pielii. Pentru confortul bebeluşlui, materialul utilizat în crearea Premium Care este moale ca bumbacul, iar stratul exterior, acum şi mai catifelat, protejează cu delicateţe zona acoperită de scutec.
Pentru informaţii legate de dezvoltarea şi îngrijirea micuţului tău, intră pe www.pampers.ro sau pe pagina de facebook Lumea mamicilor, la secţiunea “Întreabă experţii“. Medicul pediatru Roxana Rusu Puşcă şi psihologul Cristiana Haica te aşteaptă oricând cu sfaturi pentru tine şi îngeraşul tău.