Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Suzeta nu-i chiar rea

Suzeta nu-i chiar rea

Inca de dinainte de a se naste, puiul tau are reflexul de supt foarte bine dezvoltat. In burtica a petrecut mult timp cu degetelul in gurita. Suptul il linisteste, ii aminteste de confortul din pantecul tau. Asa ca atunci cand este stresat de prea mult zgomot, plictisit, flamand sau somnoros el isi cauta mijlocul de a se linisti.

Ii poate dauna?

Dincolo de a fi un obicei stresant pentru mamici, suzeta nu este daunatoare pentru copilas. Medicii au observat ca riscul de moarte subita este mai mic in randul celor care dorm cu suzeta. Conditia de baza este sa fie bine intretinuta si sa fii foarte atenta la semnele ei de „imbatranire“. Copilul poate musca din suzeta, aceasta se roade, iar bucatelele de cauciuc pot fi periculoase.

Cum il convingi sa renunte la suzeta?

In primul rand nu face o drama din faptul ca micutul sta cu suzeta in gurita desi are aproape doi anisori. Nu il obliga sa renunte la ea. Va fi si mai indarjit sa o pastreze. Nu incerca sa-l faci de rusine fata de alte mamici, parandu-l ca inca mai adoarme cu suzeta. Renuntarea la suzeta trebuie sa fie extrem de naturala. Micutul trebuie sa renunte din proprie vointa. Incearca sa anticipezi momentele in care puiul vrea suzeta si ofera-i altceva in schimb. Nu uita! Poate fi traumatizant pentru micut sa nu-i mai dai dintr-o data suzeta. Pentru el suzeta este un obiect care-i aduce siguranta.

  • 9 probleme ale mamicii incepatoare

Cum ii aleg suzeta

Copilul mic are nevoie, din punct de vedere psihologic, de suzeta; ii aminteste de sanul matern, il relaxeaza si ii produce placere, gratie endorfinei secretate in timpul suctiunii.
Suzetele se comercializeaza in forme si materiale diferite. Ca sa poti sa alegi in cunostinta de cauza, iata cateva din proprietatile fiecarui model.

Suzeta din cauciuc (latex). Prezinta avantajul ca este mai supla decat cea din silicon, amintind de mamelonul mamei. In schimb, poate sa aiba un usor gust… de cauciuc.

Suzeta din silicon. E mai rezistenta… si nu are gust.

Suzeta fiziologica (anatomica). Are o forma care aduce foarte bine cu mamelonul matern. Are o parte bombata, care favorizeaza dezvoltarea armonioasa a palatului, si o parte plata, de care limba micutului se sprijina atunci cand inghite.

Suzeta reversibila (ortodontica). Ambele parti ale tetinei sunt bombate. In acest fel se adapteaza perfect palatului copilului si permite cresterea dintisorilor fara probleme.

Suzeta „cireasa“ (cu varf rotund). Aminteste bine de sanul mamei, dar nu permite o pozitie adaptata pentru limba, buze si forma palatului.

Suzeta cu „capac“. Are un capison de protectie, care impiedica depunerea particulelor nedorite si o pastreaza mai curata.
In functie de varsta copilului, poti solicita suzete de diferite marimi. Pentru copii mai mari de 1 an, cere marimea 2 sau 3 (aceasta din urma e pentru cei mai mari de 18 luni).

Trucuri de mamica

Suzeta din cauciuc trebuie inlocuita atunci cand devine lipicioasa si cand capata culoarea maro inchis. Tetina din silicon trebuie inlocuita cand pastreaza urmele de dintisori; e mai casanta, de aceea nu e recomandata copiilor mai mari de 18 luni, care o pot rupe cu dintii.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns